Spaljivanje zaplenjene droge uz neviđene mere opreza

Izvor: Politika, 08.Maj.2012, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spaljivanje zaplenjene droge uz neviđene mere opreza

Nekoliko stotina kilograma heroina, više od sto kilograma kokaina i tonamarihuane, koje godinama stoje u policijskim i sudskim depozitima, biće najdaljedo kraja juna spaljeno u TE „Nikola Tesla” u Obrenovcu, potvrđeno je u MUP-u Srbije. Droga, nezvanične vrednosti oko 25 miliona evra, biće pod najvećim merama bezbednosti u nekoliko navrata prevožena i spaljivana.

Podsetimo, Vlada Srbije je u saradnji sa MUP-om pre nekoliko dana donela Uredbu o načinu i postupku uništavanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << psihoaktivnih supstanci oduzetih na teritoriji Srbije. Prethodno je krajem 2010. godine izrađena Studija o proceni uticaja na životnu sredinu spaljivanjem zaplenjenih narkotika i cigareta, čiji su autori profesori mašinskog fakulteta u Beogradu, posle čega je MUP napravio plan spaljivanja.

U magacinima policije i sudova trenutno se nalazi više od 136 kilograma kokaina, 800 kilograma heroina, više od tone marihuane, 17.000 komada ekstazija, 95 kilograma hašiša. Policija je, kako saznajemo, spremila najviše mere bezbednosti za prevoz droge do Termoelektrane „Nikola Tesla” u Obrenovcu.

Prema informacijama iz MUP-a Srbije, drogu će obezbeđivati u specijalnim blindiranim vozilima interventne i specijalne policijske jedinice, naoružane heklerima. Konvoj će nadletati i pratiti policijski helikopteri. U MUP-u Srbije kažu da će javnost o ovom događaju biti blagovremeno obaveštena.

Kako je ranije objavljeno, studija koju je izradio Mašinski fakultet predviđa spaljivanje 50 kilograma droge ili cigareta na sat. Zaplenjeni opijati i duvan gorećeu kotlu termoelektrane na 1.000 stepeni Celzijusa, i to u srazmeri – na 50 kilograma droge nekoliko stotina tona uglja. Način uništavanja je takav da će se u vazduh sagorevanjem otpada osloboditi organskematerijekojene zagađuju životnu sredinu. To su ugljen-dioksid koji jeste štetan element, ali kao izazivač klimatskih promena, a drugi jevoda.

Poslednje spaljivanje droge bilo je 23. decembra 2008. godine kada je BIA uništila više od 450 kilograma narkotika u Termoelektrani „Nikola Tesla A” u Obrenovcu. Droga je tada dopremljena iz Kragujevca, Niša, Beograda iNovog Sada.

U zemljama Evropske unije praktikuje se da se zaplenjena droga uništava svake godine, kako se velike količine narkotika ne bi taložile i kako bi se jasno vodile evidencije o zapleni.

----------------------------------------------

Narkotici u papirnim vrećama

Prema studiji zaplenjene materije spremne za sagorevanje moraju da se pakuju u obeležene papirne vreće. To se pre svega odnosi na heroin koji je upakovan u debele slojeve najlona, selotejp traka, plastike i izolir-traka.

----------------------------------------------

Komisijska kontrola

Viši sud u Beogradu uskoro bi trebalo da formira komisiju koja će nadgledati spaljivanje droge u Termoelektrani „Nikola Tesla” u Obrenovcu. Komisiju bi trebalo da čine sudija Višeg suda, dvojica sudija iz ostalih sudova i dva policijska inspektora. Predsednik komisije ima pravo pre nego što narkotici napuste magacine da izvrši veštačenje, odnosno da traži kontrolu zaplenjene droge i proveri da li se zaplenjena težina poklapa sa zatečenom drogom.

Inače, u u zemljama Evropske unije praktikuje se da se zaplenjena droga uništava svake godine, kako se velike količine droge ne bi taložile i kako bi se jasno vodile evidencije o zapleni.

----------------------------------------------

Uništavanje se prekida ako zagađuje okolinu

„Paketi sa zaplenjenim materijama moraju da budu adekvatno zapakovani i plombirani. Svaki paket imaće svoj broj i oznaku – nalepnicu gde su navedeni podaci o vrsti i količini zaplenjene materije”, navodi se u Studiji o proceni uticaja na životnu sredinu. Njom je predviđeno i da o procesu uništavanja nosilac projekta, odnosno termoelektrana, pre svakog spaljivanja o tome obavesti Ministarstvo za zaštitu životne sredine, Sektor za kontrolu i nadzor, radi obaveznog prisustva inspekcijske službe. Prema studiji, tokom paljenja psihoaktivnih supstanci merila bi se zagađenost vazduha, tako da bi se u svakom trenutku aktivnost mogla prekinuti.

D. S. V.

objavljeno: 09.05.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.