Šoškić: Nelegalna skupština

Izvor: Blic, 23.Maj.2011, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šoškić: Nelegalna skupština

BEOGRAD - Članovi Advokatske komore Beograda odlučili su na jučerašnjoj sednici da proglase nepostojećim sve odluke koje je donela Skupština Komore održana 15. maja ove godine na Pravnom fakultetu u Beogradu, kao i to da nijedna od tih odluka ne može da proizvodi pravno dejstvo.

Predsednik Advokatske komore Beograda Slobodan Šoškić rekao je da je Skupština Komore koja je održana 15. maja „nelegitimna i nelegalna”.

Šoškić je objasnio da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << grupa od 327 advokata tražila 10. februara da se sazove Skupština Komore na kojoj bi bile poništene sve odluke prethodnih skupština, počev od njenog izbora pre godinu dana.

On to nije uradio u predviđenom roku zato što, kako tvrdi, inicijatori sazivanja Skupštine nisu u roku uradili ono što statut Komore predviđa.

Šoškić je rekao da, pošto on nije sazvao Skupštinu i da ona nije održana u roku od 30 dana, to su učinili advokati, koji su inicirali ovaj skup, ali ne u dodatnom roku od 30 dana, kako predviđa statut, već su tek 11. aprila zakazali sednicu za 15. maj. Računajući od 10. februara, prošlo je, znači, više od 60 dana, rekao je on.

Šoškić je naveo da, prema informacijama koje imaju, na toj skupštini nije bilo više od 70 advokata, što znači da nije bilo uslova za njeno održavanje.

- Sve što su doneli je nelegalno i sve je suprotno statutu - ocenio je Šoškić.

On je dodao da je održavanje tog skupa suprotno statutu iz dva razloga: Skupština nije u roku sazvana i nije imala uslove za rad i donošenje bilo kakvih odluka.

Advokatska komora Beograda podnela je nedavno krivične prijave za zloupotrebu službenog položaja protiv predsednika Advokatske komore Srbije Dragoljuba Đorđevića i 10 članova Upravnog odbora AKS-a, koji su glasali za odluku da se Komori Beograda privremeno oduzme obavljanje javnih ovlašćenja. Naime, prema toj odluci, sve poslove koje je beogradska komora obavljala u prvom stepenu sada obavlja republička komora preko svojih organa.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.