Snimljeni razgovori dokaz protiv Šarićevog klana

Izvor: Politika, 15.Apr.2014, 22:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Snimljeni razgovori dokaz protiv Šarićevog klana

Sudsko veće nije uvažilo stav odbrane da je grupa nezakonito prisluškivana i odlučilo da presluša razgovore optuženih uoči zaplene 235 kilograma kokaina u Italiji

Sudsko veće Specijalnog suda odbilo je juče sve zahteve odbrane i odlučilo da u dokazni materijal uvrsti prisluškivane telefonske razgovore Darka Šarića, optuženog za trgovinu 5,7 tona droge, kao i članova njegove grupe, u vezi sa švercom narkotika u Italiji, januara 2009. godine. Odluci suda prethodila >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je dvočasovna žučna rasprava u kojoj su advokati pokušali da spreče da u sudske spise uđu ključni dokazi tužilaštva.

Radoslav Baćović, branilac Šarića rekao je da sud ne bi trebalo uopšte da preslušava snimljene razgovore, jer je naredba o prisluškivanju doneta nezakonito.

„Ako počnemo da slušamo te razgovore, a zatim vi odlučite da su nezakonito snimljeni, zašto smo ih onda slušali? Korektno bi bilo da odlučite o tome, pa da odbrana onda ima pravo žalbe”, kazao je Baćović, podsećajući da su neki pripadnici grupe prisluškivani duže od godinu dana, što je nezakonito.

Advokat Dejan Lazarević, branilac Šarića i još nekoliko optuženih, najavio je da će u nastavku postupka samo pasivno učestvovati, ukoliko sud ne odluči o predlogu. On je imao i zamerke na to što je sudija Siniša Petrović po dogovoru napravio plan da prisluškivane razgovore presluša pre odlučivanja o zakonitosti.

„Ni sa kim se ne dogovaram u ovom predmetu, osim sa članovima veća i vaše obraćanje je nekorektno”, odgovorio je sudija Petrović.

Za reč se zatim javio advokat Marko Kljajević, branilac odbeglog Gorana Sokovića. On je zaključio da je, posle više od četiri godine trajanja suđenja, sada vreme da se odluči o zakonitosti naredbi istražnog sudije, na osnovu koje su optuženi prisluškivani. On je ukazao da je Soković nezakonito prisluškivan na teritoriji Crne Gore, dok je koristio telefon crnogorskog operatera.

„Suverenitet jedne države podrazumeva i suvereno sprovođenje mera prisluškivanja, što zbog javnosti moram da istaknem”, rekaoje Kljajević.

„Vi se prevashodno obraćajte sudu, a ne javnosti, mada smo svi javne ličnosti”, kazao je sudija Petrović.

„Ja sam više privatna ličnost. Morate uživati u mojim argumentima, a ne da me presecate”, nastavio je Kljajević.

„Otišli ste preširoko”, rekao je sudija.

„Mnogi su pokušali da me usmere, verujte, to je vrlo teško. Čak je i vlada pokušala”, dodao je Kljajević, bivši sudija tog suda koji je sudio optuženima za atentat na Zorana Đinđića.

„Ovlašćenje mi daje zakon”, prekinuo ga je sudija, ali je branilac nastavio:

„Meni ovlašćenja daje samo Gospod Bog. Ovde tužilac krijumčari nezakonite dokaze koji će dovesti do nezakonite presude. Ja samo radim svoj posao, jer ako branilac ne ukaže na nezakonitost procesne radnje, nema pravo da to pomene ni u žalbi.”

Kljajević je ponovio da je prisluškivanje moralo da prestane posle godinu dana, kao i da ne može biti prisluškivan neko ko priprema krivično delo, već samo posle toga. Pitanje zakonitih i nezakonitih dokaza bili su predmet polemike u koju su se zatim uključili i advokati Velizar Milisavljević, Dragan Plazinić, Milan Birman, Vladimir Gajić, Milan Vujin i Sead Spahović. Tužilac Saša Ivanić izjavio je da su svi dokazi pribavljeni u skladu sa zakonom.

„Poštovani su vremenski rokovi za pokretanje postupka posle mera nadzora komunikacije od godinu dana. Zakon ne kaže da ako je neko jednom prisluškivan, ne može više nikad niko da ga sluša, šta god da radi. Ovde se pojavila sumnja da iste osobe pripremaju novo krivično delo, pa su nove mere određene”, rekao je tužilac.

Posle pauze, sudija Petrović je saopštio da se odbijaju predlozi odbrane i da nema procesnihsmetnji da se preslušaju snimljeni razgovori kao i da na to rešenje žalba nije dozvoljena. Usledila je nova polemika oko toga ima li ili ne odbrana pravo da se žali, a advokat Kljajević je najavio ustavnu žalbu.

U sudnici je zatim pušteno nekoliko razgovora koje su od 11. do 18. januara 2009. godine vodili optuženi Borislav Tunjić i Dragan Gaćeša, koji je uhapšen i osuđen u Italiji, posle zaplene 235 kilograma kokaina u Pizi. Uz dosta psovki, Tunjić je u tim razgovorima iz Srbije davao uputstva Gaćeši u Italiji, kako da se sretne sa nekim ljudima radi preuzimanja automobila.

Tužilac Ivanić zaključio je da ovi razgovori potvrđuju navod optužnice da Tunjić Gaćeši najavljuje dolazak Milorada Stijepovića, takođe osuđenog u Italiji, kao i izradu specijalnih bunkera za drogu u automobilima. Gaćešu i Stijepovića uhapsila je italijanska policija u Pizi. U automobilu je nađeno 20 kilograma kokaina, dok je u kući nađeno 214 kilograma droge.

Dorotea Čarnić

-----------------------------------------------------------

Šarić: Moramo živeti dalje

Pred sam kraj jučerašnjeg suđenja, preslušano je i nekoliko razgovora između Darka Šarića i Nebojše Joksovića, svedoka saradnika, vođenih nekoliko dana uoči zaplene droge u Italiji. Zbog isteka radnog vremena, tužilac nije objasnio šta potvrđuje ova komunikacija. U tim razgovorima reči se teško razaznaju, a Šarić i Joksović su najpre pominjali automobile i kupovinu. U danima posle hapšenja i zaplene u Pizi, Šarić pored ostalog izgovara: „Sve je otišlo što smo ulagali, moramo živeti dalje, šta ćeš”, a zatim pominje prodaju neke zemlje.

objavljeno: 16.04.2014

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.