Snimljeni propusti u radu Legijinog čuvara

Izvor: Blic, 21.Feb.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Snimljeni propusti u radu Legijinog čuvara

BEOGRAD - Uprava za izvršenje zavodskih sankcija otkrila je, za sada, nepravilnosti u radu jednog zatvorskog čuvara koji je kao pripadnik službe obezbeđenja do 5. februara bio angažovan u bloku u kome je ćelija broj 1-1-2-1 Milorada Ulemeka Legije, saznaje „Blic”.

O kojim nepravilnostima se radi, za sada nije saopšteno, kao ni da li se uočeni propusti dovede u vezu sa dešavanjima od 5. februara kada je pretresom u Legijinoj ćeliji pronađen plastični pištolj, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << verna replika „duge devetke”.

U istragu o tome na koji način i uz čiju pomoć je sporni plastični pištolj unet u zatvor, a zatim i do Legijine ćelije, pored policije uključilo se i Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal. Posebna grupa trenutno pregleda video snimke sa deset kamera, koje pokrivaju ulaz u zatvor, hodnike do sobe za posetu, susrete sa pritvorenicima, ali i blok u kome je Legiji dozvoljeno kretanje.

- Kamere su uključene 24 sata. Radi se o velikom materijalu koji treba da bude pregledan kako bi se utvrdilo na koji način je Legija došao do plastičnog pištolja. Određene nepravilnosti su već uočene, ali se one sa sigurnošću za sada ne mogu dovesti u vezu sa pištoljem koji je nađen kod Legije. Dok se ne pregleda ceo video materijal, ne može se govoriti ni o čijoj odgovornosti, niti se bilo ko može optužiti - kaže za „Blic” izvor iz Uprave za izvršenje zavodskih sankcija.

On navodi da će po pregledu video snimaka svaki stražar za koga se utvrdi da je napravio propust biti pozvan na razgovor.

- Video materijal je samo prvi korak istrage. Tek posle toga se mora utvrditi da li je neko od pripadnika obezbeđenja napravio slučajan propust ili je Legiji neko namerno pomogao - kaže naš izvor.

On navodi i da je zbog plastičnog pištolja na proveri petnaest stražara, koji su bili u kontaktu sa Legijom. Te provere mogle bi da otkriju da li je plastični pištolj bio deo plana Legijinog bekstva iz zatvora, koji je trebalo da bude realizovan u noći 10. februara, kada je zbog visokog pritiska pao u nesvest. Te noći, najpoznatiji srpski zatvorenik je u besvesnom stanju prebačen u zatvorsku ambulantu, gde je na pregledu zadržan tri sata. Po uputu zatvorskih lekara, on je te noći trebalo da bude prebačen na VMA. Zbog bezbednosnog rizika od toga se odustalo pa su lekari VMA došli u zatvorsku bolnicu, gde su obavili pregled. Iste noći, Legija je vraćen u ćeliju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.