Snimak, krivične prijave i provere

Izvor: B92, 06.Jul.2010, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Snimak, krivične prijave i provere

Beograd -- Televiziji B92 dostavljen je deo snimka na kome se vidi kako su policajci pendrecima prebijaju goste u kladionici "Monako" u zemunskom naselju Galenika.

Dok u policiji kažu da su njihovi pripadnici napadnuti i da su zato koristili silu, očevici svedoče da su i devojke bile šamarane i maltetirane.

Međutim, policija i njihov sindikat tvrde da su gosti lokala prvo napali policajca, nakon čega su pozvali pojačanje i reagovali, kako kažu, u skladu sa zakonskim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ovlašćenjima.

Ceo incident dogodio se pre dva dana, a ovim slučajem posle objavljivljanja snimka baviće se i istražni organi.

Na delu snimka ne se vidi početak tuče, već samo zapis sa jedne od kamera koji pokazuje kako policajci tukli mladiće pendrecima po leđima, lupali im šamare, a čak ih šutirali dok su ležali na zemlji.

Mladići za to vreme nisu pružali nikakav otpor, a jedan od njih se sa njima samo verbalno raspravljao.

Šestoro gostiju kladionice zadržano je u bolnici, jedan od njih, koji je inače strani državljanin, i dalje je na grudnoj hirurgiji Kliničkog centra.

"Jedan od njih koji je primljen imao je krvavi ispljuvak, a drugi je imao vazduh u grudnom košu", rekao je direktor Klinike za grudnu hirurgiju KCS Radoslav Jaković.

Očevici kažu da se incident u kladionici "Monako" u zemunskom naselju Galenika dogodio kada je grupa gostiju koja je sedela u bašti pozvala policajce da sa njima popiju piće.

Dva pripadnika MUP-a su potom počela da maltretiraju goste, a zatim je, kako tvrde, počelo i fizičko iživljavanje.

"Ma, samo sam osetio udarce po glavi i ođednom sam pao na zemlju i rekli su mi: 'ruke na leđa’. Ja sam stavio ruke na leđa i oni su počeli da me tuku i na kraju, kada sam osetio da mi je bilo loše od bolova, krenuo da pobegnem. Onda su me stigli, tu dole kod ograde i nastavili su da me biju”, ispričao je Nemanja Stefanović.

Maltertiranja, kako kažu, nisu bili pošteđene ni devojke, koje su šamarali i nazivali pogrdnim imenima.

"Vređali su me, mogu slobodno da kažem...’droljo, kurvo’... Bez ikakvog razloga i povoda", rekla je Bojana Jovanovski.

"To su bile prozivke, psovke, taj policajac koji mi se uneo u lice izuzetno je smrdeo na alkohol. Osećao se baš na alkohol", navela je Olivera Ćatić.

Advokat jednog od pretučenih mladića najavljuje da će biti podneta krivična prijava protiv svih policajaca koji su učestvovali u incidentima.

U organizacijama za zaštitu ljudskih prava kažu da ne vide da je bilo potrebe za ovakvim brutalnostima koje, kako kažu, zakon tumači kao zlostavljanje i mučenje.

Ponašanje policajaca sa ovog snimka oni ocenjuju kao brutalnost prema mladićima koji ne pružaju otpor.

Policija: Pripadnici MUP-a napadnuti

Slobodan Vukolić, načelnik Policijske uprave za grad Beograd, rekao je za B92 da su pripadnici policije napadnuti te da su pozvali pojačanje.

On je rekao da su prilikom intervencije upotrebljena sredstva prinude – fizička snaga i palica, a rekao je i da je o ovom slučaju konstatovano i tužilaštvo.

Vukolić je najavio krivične prijave protiv lica protiv kojih su bili akteri ovog događaja, i to zbog napada na službeno lice.

On je rekao i da će se utvrditi sve činjenice, uključujući i to da li su policajci u ovom slučaju primenili silu prema propisana.

Vukolić je podsetio da je posao policije težak, ali i da će, ako se utvrdi da su prekršeni propisi, policajci odgovarati disciplinski, a moguće i krivično, što zavisi od stava tužioca.

Sindikat policije oglasio se saopštenjem u kojem navode da je incident izazvala grupa mladića koja je napala i pretukla policajca.

Kako kažu, osobe koje su učestvovale u incidentu nisu, kako kažu, mirni gosti kafića već osobe koje se nalaze u krivičnoj i u prekršajnoj evidenciji. Policijski sindikat dalje navodi da odbija da bude žrtva političkih razračunavanja u Srbiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.