Izvor: Blic, 13.Avg.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smrtni danak ukletog naselja

Smrtni danak ukletog naselja

Samoubistvo skokom kroz prozor bivšeg žandara Nenada Petkovića (34) ponovo u prvi plan stavlja naselje Ledena stena u Vranju, o kojem godinama kolaju raznorazne priče, koje mogu da zvuče kao štivo o zoni sumraka.

Privatni biznismen Petković, koji je o svojoj mračnoj i jezivoj nameri telefonom obavestio suprugu Svetlanu, kobnim skokom sa trećeg sprata oduzeo je sebi život i posle rasprave sa gluvonemim roditeljima. Navodno, od njih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je tražio da prodaju stan da bi dobio pare za završetak izgradnje svoje kuće u drugom delu varoši. U opticaju je i čaršijska priča da je Petković sebi presudio jer je izgubio velike pare u jednoj od ovdašnjih kladionica.

U razgovoru sa desetak stanara u naselju Ledena stena, koji su želeli da ostanu anonimni, saznali smo da se u ovom delu grada u proseku jednom godišnje desi tragičan slučaj. U zgradu broj osam, iz koje je Petković skočio, u proteklih nekoliko godina život su izgubile tri osobe. Pre osam godina sa šestog sprata ove zgrade sa simsa je pao sedmogodišnji Igor Antonov i na mestu izdahnuo.

- Pretprošle godine je sa terase svog stana skočio sredovečni Slobodan Stojanović i poginuo. Još jedno dete je palo sa terase i izgubilo život. Priča se da je ova zgrada ukleta, ali ja u to ne verujem - kaže penzioner Staniša Jovanović.

Novinar Dragan Veljković, koji je svojevremeno pisao o tragičnim slučajevima u ovom naselju, smatra da nema ni govora o nekakvim višim silama i zlim dusima.

- Tačno je da je u proteklih petnaestak godina registrovano petnaestak samoubistava i padova dece sa terase. Ovo je veliko naselje sa oko 1.000 stanova i više od četiri hiljade stanara. Po meni, svi tragični slučajevi su plod slučajnosti. Prošle godine u komšijskoj zgradi obesio se dvadesetogodišnji mladić. Malo podalje, nešto ranije, padom sa četvrtog sprata stradao je mališan od nekoliko godina. Poginuo je i mladić sa četvrtog sprata. U jednom od stanova pre nekoliko godina ugušilo se dimom od šporeta dvoje trogodišnjih mališana. Svake godine u proseku najmanje po jedna tragična žrtva bude registrovana u Ledenoj steni - rekao je Veljković.

Staniša Stošić, koji je svojevremeno bio sekretar SIZ-a za stanovanje, rekao je da je kamen temeljac za prvu zgradu u naselju Ledena stena udaren 6. aprila 1981. godine. Zgrada je bila završena u decembru naredne godine. U naselju ima deset zgrada sa 900 stanova i smeštene su u dve ulice: Pariske komune i Esperanto.

Pre izgradnje ovih vranjskih solitera, ovde se na ledini nalazila klanica i rasadnici. Saša Stojiljković ističe da je ovo naselje možda ukleto zbog toga što je ovde poteklo mnogo životinjske krvi. I on smatra da česte tragedije u naselju Ledena stena nemaju nikakve veze sa bilo kakvim legendama ili dešavanjima povezanim sa nekim magijama.

Prema jednoj od legendi, ovde su nekada carevale zle vile, koja su stanovale u obližnjoj bari. Kada je ledina počela da se kultiviše, one su se navodno zarekle da će se svetiti ljudima. Tu je i priča da je SO Vranje svojevremeno od vlasnika uzimala zemljište po bagatelnoj ceni, pa su oni kleli sve one koji će na nekadašnjoj ledini da stanuju. Priča se i to da su česta samoubistva i tragični padovi sa terasa posledica toga što po starom narodnom običaju u temelje zgrada nisu prinošene žrtve: prasići, glave od pevaca, jarići i tako redom, i da se zbog toga zle vile i duhovi svete ljudima.

Slađana Veljković, koja je do pre neku godinu stanovala u ovom naselju, kaže da su učestala samoubistva posledica aktuelnog vremena. Bilo kako bilo, niko pouzdano ne može da odgovori na pitanje zbog čega se u naselju Ledena stena najčešće događaju samoubistva i drugi slučajevi sa tragičnim ishodom. N. A.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.