Smenjen Vladimir Božović

Izvor: Politika, 26.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smenjen Vladimir Božović

Vlada Srbije odlučila je juče da na mesto načelnika Sektora unutrašnje kontrole MUP-a Srbije postavi Ljubinka Nikolića, dosadašnjeg načelnika Uprave kriminalističke policije



Odlukom Vlade Srbije prestaje funkcija Vladimiru Božoviću, dosadašnjem načelniku službe koja se bavi ispitivanjem zloupotreba u policiji. On će, kako sam tvrdi, nastaviti da obavlja funkciju pomoćnika ministra unutrašnjih poslova.
Ministar za privredu Predrag Bubalo rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je posle sednice Vlade Srbije da Božović nije smenjen i objasnio da je priveden kraju konkurs za izbor novog kandidata.
Odmah nakon završetka sednice vlade, Vladimir Božović je održao konferenciju za novinare na kojoj je rekao da je zatečen odlukom o smeni. Dosadašnji prvi čovek unutrašnje kontrole ocenio je tu odluku nelegitimnom i najavio da će svim pravnim sredstvima pokušati da je obori.

Glavni razlog za smenu, Božović vidi u, istrazi koju Sektor unutrašnje kontrole vodi protiv Željka Kovačevića, upravnika takozvanog "Hajat" odeljenja Centralnog zatvora u Beogradu. Navodno, inspektori unutrašnje kontrole hteli su da uhapse Kovačevića, ali je to sprečeno.

– Kovačević je brat od tetke Dragana Jočića, ministra policije i on je postavljen na to mesto sa falsifikovanom diplomom srednje škole iz Bihaća i falsifikovanom diplomom Više škole iz Blaca. To su podaci koje smo dobili od Interpola – rekao je Božović, pokazujući neki papir u koji novinari nisu imali uvid.

Božović, međutim, nije dozvolio pitanja novinara na jučerašnjoj konferenciji, pa je javnost ostala uskraćena za odgovor na pitanje zašto služba koja bi isključivo trebalo da se bavi ispitivanjem zloupotreba u Ministarstvu unutrašnjih poslova, istražuje rad Kovačevića koji je zaposlen u Ministarstvu pravde.

Božović je juče ponovio da je tokom obavljanja funkcije generalnog inspektora MUP-a naišao na mnoge prepreke. Optužio je ministra Jočića da mu nije dozvolio da mnoge istrage privede kraju.

– Opstrukcije su bile u istragama o zločinu na Ibarskoj magistrali, kao i u istragama o postupanju policije posle ubistva novinara Slavka Ćuruvije i Milana Pantića. Započeli smo i istragu o Legijinim pratiocima koji sada čuvaju svedoke saradnike, kao i mahinacijama sa stanovima MUP-a Srbije – rekao je Božović.

Konkurs za novog načelnika Sektora unutrašnje kontrole raspisan je pre nekoliko meseci, a u užem krugu su bili Božović i novi načelnik Nikolić. Odluka konkursne komisije da Nikolić bude novi načelnik trebalo je da bude potvrđena na jednoj od sednica Vlade Srbije u decembru prošle godine, ali se tada odustalo od toga.

Božović se, saznavši da neće biti načelnik unutrašnje kontrole, obratio tada javnosti i izneo niz optužbi na račun svog protivkandidata. Nikolić je te optužbe odbacio kao neosnovane u izjavi za naš list.

Demokratska stranka reagovala je juče povodom odluke Vlade Srbije da imenuje novog šefa unutrašnje kontrole MUP-a Srbije i najoštrije je osudila.

– Vladu Srbije zakon obavezuje da u prelaznom periodu obavlja samo tekuće poslove, a ne da vrši kadrovske smene – navodi DS i upozorava vladu da se pridržava zakona, jer će sve ovakve odluke biti smatrane nelegitimnim.

D. Telesković

[objavljeno: 26.01.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.