Izvor: B92, 22.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smederevo zagađeno sumpordioksidom

Smederevo -- Dešavalo se da je izmerena koncentracija sumpordioksida u Smederevu devet puta veća od dozvoljene.

Koordinator lokalnog Ekološkog akcionog plana Ljuba Sekulić kazao je da smederevska železara godišnje u atmosferu ispusti više od dve milijarde kubnih metara ugljendioksida, zbog čega u tom gradu padaju kisele kiše. "Srednja godišnja koncentracija sumpordioksida u Smederevu je 40 mikrograma po kubnom metru, a zakonom je dnevna dozvoljena koncentarcija 12 mikrograma >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << po kubnom metru", kazao je Sekulić.

On je rekao i da se kod smederevske gimnazije, prema nekim merenjima na kvadratnom kilometru godišnje nataloži oko 110 tona prašine.

"Od 2006. došlo je do drastičnog pada kvaliteta vazduha u Smederevu. Mi smo sada među najzagađenijim gradovima u Srbiji, a ako se ovakav tempo nastavi, Smederevo će izbiti na vrh", zaključio je Ljuba Sekulić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.