Smanjena kazna Sireti za zločin na Ovčari

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Sep.2010, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smanjena kazna Sireti za zločin na Ovčari

BEOGRAD -

Veće za ratne zločine Apelacionog suda u Beogradu smanjilo je sa 20 na 15 godina zatvora kaznu Damiru Sireti za ratni zločin na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara, počinjen 1991. godine.

Apelacioni sud je u saopštenju naveo da je preinačio presudu koja je Sireti izrečena 23. juna 2009. godine pred većem za ratne zločine nekadašnjeg Okružnog suda u Beogradu kojom je on bio osuđen na maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora.

Sireta je osuđen >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da je kao pripadnik teritorijalne odbrane Vukovara koja je bila u sastavu tadašnje JNA bio u streljačkom vodu koji je izvršio egzekuciju 200 ratnih zarobljenika na jami "Grabovo" na Ovčari.

Po mišljenju Apelacionog suda, prvostepeni sud u pogledu odluke o kazni nije dao adekvatan značaj olakšavajućim okolnostima na strani Sirete, dok je nepravilno cenio otežavajuće okolnosti.

Za zločin na Ovčari vodio se i postupak protiv 18 teritorijalaca kojima je odnedavno presuda postala pravosnažna, dok se Sireti sudilo u odvojenom postupku pošto je bio nedostupan srpskim pravosudnim organima.

Uhapšen je u decembru 2006. godine u Norveškoj, a 8. maja 2008. je izručen Srbiji. Njegovo izručenje tražila je i Hrvatska.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.