Slučaj gej ljubičaste torbe: Privedena dvojica, poverenica osuđuje napad

Izvor: B92, 03.Nov.2019, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slučaj "gej ljubičaste torbe": Privedena dvojica, poverenica osuđuje napad

Beograd -- Beogradska policija uhapsila je S. K. (26) i N. J. (26) osumnjičene da su teško pretukli 39-godišnjeg muškarca u Makedonskoj ulici u Beogradu.

Kako je navedeno u saopštenju, dvojica osumnjičenih posle verbalne rasprave tokom koje su ga nazvali "gejem", više puta su oštećenog udarili po glavi i teško povredili.

Osumnjičeni se terete za nasilničko ponašanje i nanošenje teških telesnih povreda, a posle 48-časovnog policijskog zadržavanja uz krivičnu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prijavu biće privedeni Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković pozvala je ranije nadležne da pronađu, privedu i sankcionišu osobe koje su pretukle čoveka u piceriji u centru Beograda jer je nosio ljubičastu torbu zbog koje su mislili da je LGBT osoba.

Janković je navela da je nedopustivo i zabranjeno svako nasilje koje je posledica diskriminacije prema pojedinim društvenim grupama, a u ovom slučaju zbog pretpostavljenog ličnog svojstva.

"Ovaj slučaj govori da moramo kontinuirano raditi na otklanjanju socijalne distance i diskriminacije koja se u pojedinim slučajevima završi fizičkim nasiljem prema LGBT građanima", navela je Janković.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti u saopštenju je naglasila da u demokratskom društvu, ljudska prava i slobode svakog pojedinca moraju biti zagarantovana i zaštićena, a svi građani i građanke ravnopravni.

Podsećamo, napadnuti muškarac je izjavio za beogradske medije da su on i supruga čekali u redu u piceriji, a da se incident dogodio kaada je prišao prijatelju da uzme picu. Tada je jedan od napadača počeo da provocira da je "gej zato što nosi ljubičastu torbu".

Prema njegovim rečima, reč je, zapravo, o torbi za psa.

Napadač je nastavio da dobacuje na šta mu je Vučević odgovorio da ćuti. Nakon toga, usledilo je komešanje, počeli su da ga guraju, dok su neki ljudi pokušali da spreče incident. I pored toga, udarili su ga desetak puta.

"Tek kada je supruga koja me je čekala napolju ušla unutra i počela da pokazuje prsten i viče kako nisam homoseksualac i da mi je ona žena prestali su i pobegli", rekao je on o incidentu.

Nakon toga je stigla policija i hitna pomoć, a u Urgentnom centru konstantovane su mu teške telesne povrede.

Beograđanin koji je bio napadnut objavio je na svom Fejsbuk nalogu da je brutalno napadnut u centru Beograda, jer su, kako je naveo, dva huligana mislila da je roze torba za psa koju je nosio dokaz da je homoseksualac.

Kao epilog napada, naveo je tri izbijena zuba, jednu kopču i nekoliko modrica.

"Iako nisam homoseksualac, noćas sam ponosan što sam postao jedan od njih", napisao je on na Fejsbuku.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.