Slučaj „Topčider” opet pred sudom

Izvor: Politika, 09.Jun.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slučaj „Topčider” opet pred sudom

Istražni sudija Okružnog suda u Beogradu saslušao je juče tri svedoka u vezi sa pogibijom gardista Dražena Milovanovića i Dragana Jakovljevića 5. oktobra 2004. godine u kasarni Topčider. Budući da je u pitanju pretkrivični postupak, sud nije želeo da saopšti imena svedoka, a njihova svedočenja proglasio je službenom tajnom.

– Na predlog Vojnog odeljenja Okružnog tužilaštva u Beogradu za preduzimanje određenih istražnih radnji, sudija je saslušao tri pripadnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Vojske Srbije. Saslušanje svedoka planirano je i za narednih devet dana – rekla je Ivana Ramić, portparol Okružnog suda u Beogradu.

Prema rečima Vladana Batića, punomoćnika porodica nastradalih gardista, svih tridesetak svedoka koje je predložilo tužilaštvo, su vojna lica koje je, radi svedočenja, ministar odbrane oslobodio čuvanja službene tajne.

– Među svedocima su osobe koje su bile zaposlene u Gardijskoj brigadi, obezbeđenju objekta „Karaš”" Među njima su i oni koji su u penziji i oni koji su obavili inspekcijsku kontrolu i nadzor dva dana pre pogibije Jakovljevića i Milovanovića, ali i momaka koji su sa sada pokojnim gardistima bili na odsluženju vojnog roka. Svedoci će biti ispitivani u vezi sa tim kako je funkcionisao ceo sistem, imaju li informacija o tome šta se dešavalo toga dana i o svim okolnostima, posrednim ili neposrednim, u vezi sa kritičnim događajem – rekao je Batić.

Pored saslušanja svedoka, Tužilaštvo je predložilo i da se sudska veštačenja FBI i američkog forenzičara Ljubiše Dragovića dostave veštacima angažovanim od strane suda i vojnog tužilaštva kao i veštacima angažovanim od strane komisije VSO, a radi izjašnjenja i eventualne korekcije i dopune njihovih nalaza.

Iako je posle pogibije gardista 2004. vođeno više istražnih radnji, ni danas nisu potpuno razjašnjene okolnosti pod kojima su nastradala dvojica vojnika. Nekadašnji Vojni sud je sproveo istražne radnje, a veštaci koje je angažovao zaključili su da je Jakovljević ubio Milovanovića, a onda pucao u sebe.

Međutim, nezavisna komisija, koju je osnovao advokat Božo Prelević, obavila je svoj uviđaj, ekshumirala tela, sprovela sudsko-medicinsko i balističko veštačenje i zaključila da je gardiste ubila treća osoba.

Posle ukidanja vojnih sudova, predmet je dospeo u Vojno odeljenje Okružnog tužilaštva u Beogradu. Na predlog tužilaštva, u martu 2005. godine, istražni sudija Okružnog suda u Beogradu obavio je novi uviđaj na okolnosti položaja gde su pronađeni vojnici u trenutku pogibije u odnosu na spoljne ograde i na ulaz i izlaz iz objekta posebne namene „Karaš”. Ubrzo posle toga, u junu 2005. godine tužilaštvo je zatražilo i treće „superveštačenje” stranih balističara, koje su obavili veštaci Laboratorije FBI „Kvantiko” u Vašingtonu.

Veštak balističar Stiv Kasper isključio je mogućnost da su dvojica nastradalih gardista u vojnom objektu „Karaš” na Topčideru, 2004. godine izvršila samoubistvo.

Kasper je putem video konferencijske veze koja je uspostavljena iz zgrade Okružnog suda Beogradu, u okviru usmene dopune svog nalaza i mišljenja, naveo da su „svi hici, izuzev jednog, u vojnike ispaljeni sa rastojanja od oko 3,35 metara”.

M. D.

[objavljeno: 09/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.