„Slučaj Taton”: šta je pogrešila „Politika”

Izvor: Politika, 15.Jul.2011, 23:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Slučaj Taton”: šta je pogrešila „Politika”

Juče je u našu redakciju stiglo saopštenje Višeg suda u Beogradu povodom našeg jučerašnjeg teksta o „slučaju Taton”. U saopštenju se tvrdi da je „predmet ovog suda dostavljen Apelacionom sudu u Beogradu i to dana 15. jula 2011. godine ( juče) na odluku o žalbama, koje su izjavljene protiv presude.

To će reći da se naša tvrdnja da presuda nije „krenula” ka Apelacionom sudu demantuje tako što se kaže da je poslata tom sudu na dan izlaska našeg teksta, 15. jula.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Sledi i objašnjenje da su se „zakonski uslovi” stekli gotovo pola godine od izricanja presude, baš na dan objavljivanja teksta.

Viši sud je u poslatom saopštenju imao nekoliko zamerki na izveštavanje naših novina.

U tekstu objavljenom u „Politici” (osim u naslovu koji je promenjen tehničkom greškom) nigde se ne tvrdi da presuda protiv okrivljenih za ubistvo francuskog državljanina nije napisana. Tvrdi se, a to nam je potvrđeno i u Višem sudu (a navodi se i u saopštenju koje je juče poslato medijima), da predmet nije prosleđen Apelacionom sudu jer je trebalo da odluči o žalbi na troškove advokata angažovanog po službenoj dužnosti.

U saopštenju je navedeno i da je „predsednik veća 7. jula dao naredbu da se spisi predmeta dostave Apelacionom sudu na odluku o izjavljenim žalbama….”. Isto to, od reči do reči, napisano je i u tekstu objavljenom u „Politici”.

U dokumentu suda poslatom svim medijima, iako je jedino „Politika” pisala o konkretnom slučaju, navodi se i da je „pismeni otpravak presude izrađen i potpisan 29. aprila, a da je 10. maja od strane suda ekspedovan učesnicima u ovom krivičnom postupku i to putem dostavne službe ovog suda i pošte”.

U saopštenju se ne objašnjava zašto je presuda još 10. maja „ekspedovana učesnicima u krivičnom postupku” a nije Apelacionom sudu.

Ono što je činjenica, a što sud u saopštenju nije naveo, jeste da taj pismeni otpravak u svom naslovu ne sadrži naziv presude, kako smo to videli u svim drugim slučajevima i kako je to po zakonu.

Juče, u 14 časova predmet sa oznakom 3012/10 (predmet protiv okrivljenih za ubistvo Tatona) na kolicima je iznet iz kancelarije postupajućeg sudije. Dva sata kasnije iz Višeg suda u Beogradu medijima je poslato saopštenje u kome je podebljanim slovima navedeno da je „predmet ovog suda dostavljen Apelacionom sudu i to dana 15. jula”.

Da ponovimo. Napisali smo da do 14. jula, kada smo pustili tekst u štampu, presuda nije otišla u Apelacioni sud.

Naš tekst, inače, napisan je 11 jula i nije „ušao” u novine zbog dnevnih događaja.

Naš tekst se pojavio u novinama 15. jula. U tom tekstu piše i da je postupajući predsednik Veća Višeg Suda, 7. jula, dao naredbu da spisi odu u Apelacioni sud.

Nekome, (ne znamo  kome), je trebalo osam dana da sprovede naredbu. Sproveo je onoga dana, kada je „Politika” objavila da nije normalno da pet i po meseci posle izricanja presude napisano obrazloženje presude nije dospelo do više sudske instance.

D. B.

objavljeno: 16.07.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.