Slučaj Pukanić: Svedokinje prepoznale optužene

Izvor: Glas javnosti, Beta, 09.Apr.2010, 07:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slučaj Pukanić: Svedokinje prepoznale optužene

ZAGREB - Dve zaštićene svedokinje izjavile su pred sudom u Zagrebu da su neke od optuženih za ubistvo novinara Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franjića videle u blizini mesta zločina.

Zbog straha za svoju bezbednost, svedokinje su iskaz dale putem video-veze iz jedne od prostorija suda. Njihova su lica na monitorima pri tom bila zamagljena, a glas elektronski "iskrivljen".

Svedokinja koja se u spisu vodi pod rednim brojem dva rekla je da je uoči eksplozije u blizini >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << zgrade Nacionala gde su ubijeni Pukanić i Franjić zapazila muškarca u šuškavcu sa kačketom.

Ona je ispričala da su posle eksplozije svi prolaznici bili šokirani osim sumnjivog muškarca.

- Kada je prelazio ulicu, samo je ustuknuo, jednom se osvrnuo i nastavio dalje -  rekla je ona i dodala da je muškarac izlazio s parkirališta Nacionala, prešao Palmotićevu ulicu i nastavio prema centralnom gradskom trgu.

Ali, na prepoznavanju u policiji ona nije nikoga uspela sa sigurnošću da prepozna, za razliku od druge zaštićene svedokinje koja je prepoznala dvojicu sumnjivaca koje je videla na Nacionalovom parkiralištu.

- Jednog sam prepoznala sa stopostotnom sigurnošću, a drugog sa 95 do 97 odsto - rekla je svedokinja broj tri.

Ona je ispričala da su dvojica muškaraca koji su joj se učinili sumnjivi dve nedelje pre atentata na parkiralištu "nešto proučavali", gledali okolne zgrade i saginjali se ispod automobila.

- Učinilo mi se kao da nisu slučajni prolaznici. Oni su primetili da sam ja zastala i onda su laganim korakom počeli da izlaze iz dvorišta - rekla je svedokinja koja  nije navela koju dvojicu od šestorice optuženih je prepoznala.

U nastavku suđenja očekuje se i svedočenje zaštićenog svedoka koji je optuženima prodao skuter kojim je unesen eksploziv u dvorište Nacionala.

Za ubistvo Pukanića i Franjića u oktobru 2008. i udruživanje u međunarodnu zločinačku organizaciju osuđeni su Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani, Željko Milovanović, Bojan Gudurić i Slobodan Đurović.

Milovanović u pritvoru u Beogradu čeka početak suđenja u Srbiji za isti zločin, gde je optužen zajedno s Milenkom Kuzmanovićem i navodnim finansijerom i naručiocem ubistva Sretenom Jocićem, koji je za to ubistvo navodno platio 1,5 miliona evra.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.