Slučaj Pahomije zataškavan iz Beograda

Izvor: Blic, 05.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slučaj Pahomije zataškavan iz Beograda

VRANJE - Presudu Vrhovnog suda još nisam dobio, pa zato ne mogu da je komentarišem. Mogu samo da kažem da je ta presuda potvrdila da je Opštinsko javno tužilaštvo ispravno postupilo kad je optužilo Tomislava Gačića (vladiku Pahomija) za seksualno zlostavljanje četvorice maloletnih budućih sveštenika, rekao je juče za „Blic" Zare Dinić, opštinski tužilac u Vranju.

Ovaj optužni predlog, podseća Dinić, podignut je 2003. godine zbog seksualnog zlostavljanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << N.I., S.R., K.M. i T.M. U vreme izvršenja krivičnog dela, trojica oštećenih imala su manje od 14 godina, a jedno lice više od 14 godina.

Zastarela krivična prijava

Zbog zastarelosti odbačena je krivična prijava zastupnika jednog dečaka. Zbog nedostatka dokaza odbačena je još jedna krivična prijava. U toku istražnog postupka, peti dečak, V.D., porekao je svoju izjavu datu policiji i naveo da Tomislav Gačić nad njim nije počinio protivprirodni blud, pa njegov slučaj nije ušao u optužni predlog.

Vrhovni sud je, da podsetimo, pre nekoliko dana utvrdio da je postupak protiv vladike Pahomija za seksualno zlostavljanje dečaka odugovlačen, da na nezakonit način nisu saslušani svedoci tužbe, te da nisu zaštićeni oštećeni maloletnici koji su posle svedočenja ostajali u sudnici. Ova presuda se odnosila na sudove u Nišu u koje je slučaj Pahomije prebačen iz Vranja.

Afera koja i danas potresa srpsku javnost svoj početak ima u tom gradu. Već te 2003. godine su mnogi zamerali baš vranjskom tužilaštvu da je, u slučaju Pahomije, pod uticajem političkih krugova iz Beograda.

Do hapšenja vladike, u slučaj je bio uključen i tadašnji zamenik republičkog tužioca Milan Sarajlić, koji se protivio oduzimanju pasoša vladici. Opštinsko tužilaštvo u Vranju odbilo je zahtev da se episkopu Pahomiju vrati oduzeti pasoš, a Sarajliću su dostavljene i kopije sa saslušanja oštećenih dečaka.

Sporne konsultacije

Zbog delikatnog i osetljivog slučaja, čiji su akteri maloletni budući sveštenici i kontroverzni crkveni velikodostojnik, 17. aprila 2003. godine u Beogradu su, na konsultacijama, boravili vranjski okružni javni tužilac Milan Božilović i zamenik opštinskog javnog tužioca Milica Petković.

Jedan od zastupnika oštećenih dečaka advokat Dragan Nikolić smatra da je bez presedana da zamenik opštinskog tužioca ide kod republičkog tužioca da bi se konsultovao i da je to jedno u nizu „pogodovanja optuženom vladici Pahomiju". Opštinski javni tužilac Zare Dinić ističe da u tome nije bilo ničeg neobičnog i sumnjivog.

Prebacivanje slučaja u niš

O slučaju vladike Pahomija interesovala se i američka ambasada u Beogradu. Pravosudne organe u Vranju 14. aprila 2003. godine posetio je drugi sekretar američke ambasade Li Rast Braun, koji je o slučaju Pahomije razgovarao sa istražnim sudijom Opštinskog suda Vladanom Mićovićem i tužiocem Dinićem. Predstavnika američke ambasade interesovalo je da li je na vranjsko pravosuđe povodom slučaja Pahomije vršen pritisak. Rečeno mu je da pritisaka nije bilo, jer su u prisustvu zastupnika oštećenih i osumnjičenog izložene relevantne činjenice i dokazi.

Istražni postupak protiv vladike Pahomija potrajao je bezmalo tri meseca.

Oštećeni dečaci, podsetimo, 31. decembra 2002. optužili su episkopa Pahomija da ih je seksualno zlostavljao od 1999. do 2002. godine. Budući sveštenici, koji su za vreme letnjeg i zimskog raspusta dolazili da stiču praksu i pomažu sveštenstvu, u krivičnoj prijavi i svojoj ispovesti, 8. januara 2003. godine kada je pukla bruka, naveli su da ih je vladika Pahomije pipkao, mazio, terao ih da se „druže", što su oni odlučno odbili.

- Na kraju, sve je kulminiralo zahtevom vranjskog Opštinskog tužilaštva od 8. aprila 2005. godine da se nadležnost za ovaj predmet prenese na neki drugi sud. Zahtev je pravdan „nepovoljnom klimom i polarizacijom u medijima", a usledilo je samo petnaestak dana pre nego što je to tužilaštvo preciziralo svoj optužni akt. Vranjskim sudijama jasno je stavljeno do znanja da od ponašanja prema Pahomiju i odluke koju budu doneli u ovom procesu zavisi njihova profesionalna karijera. Tačnije, da mogu da biraju između razrešenja i unapređenja. Pritisak nije mimoišao ni ljude iz tužilaštva - ubeđen je Nikolić.

Simptomatično je i to što se tadašnji ministar pravde Zoran Stojković pojavio u Nišu, dva dana pre završetka suđenja Pahomiju i oslobađajuće presude.

- Ne znam s kim je i o čemu pričao, ali je previše „slučajnosti" bilo u ovom predmetu - podseća advokat Dragan Nikolić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.