Izvor: B92, 06.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slučaj Pahomije ušao u treću godinu

Vranje -- Krivični postupak koji se vodi protiv vladike vranjskog Pahomija, čije je svetovno ime Tomislav Gaćić, ulazi u treću godinu.

Postupak protiv vladike Pahomija vodi se zbog sumnje da je seksualno zlostavljao četvoricu dečaka. Iako se advokati odbrane i optužbe međusobno optužuju da ona druga strana vrši pritisak na sud da se postupak odugovlači, odbrana vladike Pahomija jasno najavljuje da se suđenje neće skoro završiti.

Glavni pretres protiv vladike >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Pahomija bliži se kraju, odnosno ostalo je da se sasluša još nekoliko svedoka. Međutim, čestim odlaganjem nastavka glavnog pretresa, ceo postupak se produžava. Jedan od zastupnika oštećenih dečaka, Aleksandar Stojković, kaže da je odbrana najčešće tražila odlaganje, a da je kao razlog više puta navodila loše zdravstveno stanje optuženog.

"Optuženi i njegova odbrana ni po koju cenu ne žele kraj sudskog postupka iščekujući da se nešto desi sa strane, da se izvrši neki pritisak, ili da se nešto dogodi što bi dovelo do toga da se Tomislav Gaćić abolira od krivičnog progona", kaže Stojković.

Prekretnica u postupku bi mogla biti i činjenica da je nedavno promenjen postupajući sudija. Odbrana je negodovala zbog toga, jer smatra da je sud time želeo da pomogne oštećenima. Ipak, odbrana će iskoristiti pravo da traži da glavni pretres počne ispočetka, kaže advokat Vlastimir Ristić: "Mi još nismo došli u situaciju da predložimo dokaze u cilju izvođenja i utrvrđivanja činjeničnog stanja. Sad ćemo tražiti sve ispočetka i postupak neće moći da se okonča još za dve godine. Mi ćemo dokazati da li je kriv, ili nije."

Na pitanje zar odbrana ne želi da se postupak što pre okonča, Ristić je rekao: "Ne žlimo, zbog upravo ovih tvrdnji da mi idemo ka odugovlačenju, oni ovim dokazuju da oni idu ka odugovlačenju."

Nastavak glavnog pretresa u predmetu protiv vladike Pahomija zakazan je za 30. i 31. mart. Prisustvo optuženog nije neophodno i isključivo od suda zavisi da li će pretres biti održan. Zastupnik ostećenih, Aleksandar Stojković, kaže da sud, ukoliko smatra da optuženi treba da bude prisutan, mora da traži konzilijarno veštačenje njegovog zdravstvenog stanja, javlja dopisnik B92 Aleksandra Stanković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.