Izvor: B92, 16.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slučaj Mobtel: Počela široka akcija

Beograd -- MUP Srbije odredio pritvor bivšim prinudnim upravnicima u Mobtelu, Poreska uprava podnela prijavu protiv Sretena Karića.

Branislav Anđelić, Dušan Đorđević i Tatjana Rakas su, jedno za drugim, bili na mestu prinudnih upravnika u Mobtelu, a četrdesetosmočasovan pritvor im je određen zbog osnovane sumnje u teška krivična dela privrednog kriminala, saznaje B92.

Slobodan Šoškić, advokat Rakasove, kaže da je sve odluke u vezi sa stanovima jednoglasno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << doneo Upravni odbor Mobtela, gde su sedeli i članovi PTT-a: "Tako nesrećnoj Tatjani Rakas sada joj pripisuju da je ona dala tu saglasnost na otkup stanova, a ona je bila niko i ništa".

Poreska uprava podnela je krivične prijave protiv Sretena Karića i Olge Žilović zbog sumnje u utaju poreza od više od 2,8 miliona evra. Oni se sumnjiče da su u svojstvu generalnog direktora i izvršnog direktora kompanije Mobtel omogućili otkup 79 stanova članovima porodice Karić, direktorima i privilegovanim pojedincima te kompanije, po ceni znatno ispod tržišne vrednosti, navodi se u saopštenju Poreske uprave.

Troškovi konsaltinga Mobtela

Jedan od sumnjivih poslova Mobtela jesu i troškovi konsaltinga koje je ova kompanija plaćala of-šor kompanijama porodice Karić, bez obrazloženja o kakvom konsaltingu je reč, ko ga pruža i pod kojim uslovima.

Prema fakturama o uplatama kojima B92 raspolaže, firma Jusiko sa Kipra, u vlasništvu porodice Karić, dobijala je samo tokom 1999. godine po 350.000 maraka mesečno na ime konsaltinga. Cene usluga Mobtela bile su u to vreme nekoliko puta veće od cena drugih operatera u okolnim zemljama, što je omogućilo sticanje enormne dobiti.

Prema dokumentaciji iz Mobtela, većinski vlasnici ove kompanije, porodica Karić, na osnovu fiktivne dokumentacije izvršili su niz plaćanja u korist sopstvenih of šor kompanija.

Tako je na primer Jusiko iz Nikozije bez ikakve dokumentacije primio 5 miliona i 950.000 maraka za konsalting. Of-šor kompanija Polivos iz Nikozije primila je nešto više od 79 miliona dinara. Of-šor kompanija Daki internacional iz Nikozije primila je 100.000 maraka, 495.000 švedskih kruna i nešto manje 11 miliona dolara. Cap Gemini Sverige AB iz Švedske primio je blizu milion i po švedskih kruna. Astra group iz Nikozije primila je oko 42.500.000 miliona švedskih kruna.

U navedenim of-šor kompanijama nema stalno zaposlenih stručnih lica koja bi bila u stanju za kvalitetan konsalting.

BK TV: Provere policije, isključen predajnik

Policija proverava poslovanje BK televizije, potvrdili su agenciji Beta izvori bliski policiji. Pravni zastupnik Bogoljuba Karića, advokat Zdenko Tomanović, rekao je da je policija "ušla" u prostorije televizije BK, i ocenio da će sledeći korak najverovatnije biti oduzimanje dozvole za rad toj televiziji.

Inspektori gradskog SUP-a proveravali su poslovanje BK televizije, odnosno ugovore koje je ta informativna kuća imala sa Mobtelom, izjavila je Bojana Lekić, generalni direktor i glavni i odgovorni urednik te medijske kuće. U pisanoj izjavi ona navodi da inspekcija gotovo konstantno kontroliše poslovanje RTV BK Telekoma, da joj je dostupna sva dokumentacija i da, u tom smislu, nikada nije bilo problema. "Ono što je međutim, izuzetno problematično, jeste atmosfera koja je stvorena, a u kojoj se i svi zaposleni u BK televiziji već danima osećaju kao meta, odnosno kolateralna šteta", navodi se u izjavi Bojane Lekić.

Kako saznaje B92, predajnik BK televizije na palati Beograd isključen je danas popodne. U pitanju je predajnik na osnovu koga se program te televizijske stanice emituje na vojnim kanalima, a na osnovu ugovora koji BK ima sa Vojskom. Kako je objašnjeno u Radio-difuznoj agenciji, ukoliko je došlo do isključenja predajnika na Beograđanki, odluku o isključivanju mogao je da donese samo neko od te dve ugovorne strane. Ipak, kako saznaje B92, predajnik BK televizije isključen je zbog neizmirenih obaveza koje ta kuća ima prema Studiju B.

Bogoljub Karić: Nije mi prvi put

Lider Pokreta snaga Srbije Bogoljub Karić najavio je da će uskoro doći u Beograd i odazvati se pozivu istražnih organa. "Bogoljub Karić, ja, odazvaću se na svaki poziv istražnih organa, kada bude upućen, s velikim zadovoljstvom, jer mi to nije prvi put. Imao sam priličan broj krivičnih prijava, odazivao sam se redovno na sve pozive, svi članovi borda naše kompanije i ja. Ne postoji nijedan koji se neće pojaviti. Ovde se radi o planiranoj medijskoj kampanji, a sada je važno sačuvati organizovan kriminal u Koštuničinoj vladi, koji se dnevno odvija i šteti državu za milijarde evra", kaže Karić u telefonskoj izjavi za Fonet.

Ipak, Sreten Karić, rođeni brat Bogoljuba Karića, prošle nedelje je odbio da se odazove pozivu nadležnih, a postoje ozbiljne sumnje da su članovi porodice Karić napustili Srbiju. Bogoljub Karić aferu s Mobtelom vidi kao izmišljotinu kako bi bio zaustavljen rast rejtinga njegove stranke. "Sada, kada je Pokret snaga Srbije dostigao treće političko mesto u Srbiji, sa izuzetno jakim rejtingom i podrškom građana koji su u meni prepoznali snagu koja može da zaustavi raspad zemlje, narodu treba zamagliti oči izmišljenom aferom o Mobtelu i drugim navodnim krađama, pljačkama i privrednim kriminalom", kaže Karić.

"Lopovsko-kriminalna organizacija oko Koštunice"

Pokret snaga Srbije je saopštio da informaciju da Karići napuštaju zemlju daje lopovsko-kriminalna organizacija oko premijera Srbije Vojislava Koštunice. "To je deo zločinačke kampanje da građanima Srbije bude uskraćen odgovor na glavno pitanje, a to je čija su dva miliona evra i s kim je Radovan Jelašić trebalo da ih podeli. "Koliko je još miliona evra uzeto da bi nekoj banci bila data licenca i koliko od tih para odlazi na finansiranje urednika beogradskih medija?", pita PSS, koji sutra u 16.00 na Trgu Republike u Beogradu organizuje miting.

Istraga je odgovorna, ozbiljna i temeljna

U DSS-u kažu da se istraga o "aferi Mobtel" vodi sa punom odgovornošću i ozbiljnošću i krajnje je temeljna, kao i da ta afera nije jedino područje na kome se vodi borba protiv korupcije.

Na Karićeve optužbe da srpski premijer, Vojislav Koštunica, zajedno sa njegovim šefom kabineta, Aleksandrom Nikitovićem i šefom BIA-a Radetom Bulatovićem, sprema atentat na njega, potpredsednik DSS-a, Vladeta Janković, kaže da to nema dodirne tačke sa realnošću.

Isto mišljenje, potpredsednik DSS-a, ima i o Karićevim tvrdnjama da je, svojevremeno, finansirao tu stranku i pojedine njihove članove. Janković kaže da je Karić DSS-u samo jedanput ponudio nešto, i to 1996. kada je bio u poseti toj stranci: "Kad je ušao u stranku bacio je pogled unaokolo i rekao da nam treba nov nameštaj i da ćemo mi sutra dobiti taj nameštaj. Niti smo mi to od njega tražili, niti dobili, niti ćemo ikada nesto tražiti nešto od takvog čoveka."

Inače, da i DSS zaoštrava političku borbu sa Bogoljubom Karićem, pokazuje i anketa koju sprovodi omladina te stranke. Na pitanje "Ko je Bogoljub Karić", ponuđeni odgovori su sledeći odgovori: Član Japanske akademije, Pevač iz Lipovog lada, Nakupac narodnih poslanika, Džambas i Čovek koji se obogatio dok smo mi osiromašili.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.