Slučaj Drašković se razvlači u nedogled

Izvor: Politika, 07.Sep.2010, 23:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slučaj Drašković se razvlači u nedogled

Optuženom prekršeno pravo na prirodnog sudiju, kada je pred zakazano izricanje presude, ponovo otvoren glavni pretres, sedmi po redu, smatra odbrana

Suđenje Andriji Draškoviću i Aleksandru Goluboviću, optuženima za ubistvo Zvonka Plećića 2000. godine u restoranu „Knez”, odloženo je pošto je Draškovićeva odbrana zatražila izuzeće sudskog veća i vršioca funkcije predsednika Višeg suda u Beogradu. Draškovićev branilac Veljko Delibašić zatražio je izuzeće >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << jer smatra da je njegovom branjeniku prekršeno pravo na prirodnog sudiju, kada je pred zakazano izricanje presude, ponovo otvoren glavni pretres, a potom promenjen sastav sudskog veća i postupak vraćen na početak.

„U istoriji srpskog pravosuđa se dešavalo da nakon završnih reči veće odluči da izvede još neki dokaz ali se nikad dosad nije desilo da se u tom procesnom trenutku promeni kompletno sudsko veće i da sudski postupak krene ispočetka. To je kršenje jednog od osnovnih načela krivičnog postupka, a to je pravo na prirodnog sudiju”, rekao je Delibašić.

Osim izuzeća predsednika sudskog veća Zorane Trailović, sudije Danka Lazovića i još troje porotnika, Draškovićev branilac zatražio je izuzeće vršioca funkcije predsednika Višeg suda u Beogradu Dragoljuba Albijanića, jer je, kako je naveo, on direktno zadužen za funkcionisanje sudske uprave, koja određuje sudska veća. „Albijanić je taj koji je trebalo da spreči bilo kakve promene u sastavu veća, a on to nije uradio”, objasnio je Delibašić.

O zahtevu za izuzeće predsednika suda do danas u 10 sati, kada je zakazan nastavak suđenja, trebalo bi da odluči Visoki savet sudstva.

Ovo je inače, četvrto prvostepeno suđenje Draškoviću i Goluboviću pred šestim većem, posle 10 godina od pogibije Plećića 21. septembra 2000. godine. Suđenje, koje je posle više glavnih pretresa dovedeno do kraja i zakazano izricanje presude, sredinom jula vraćeno je na početak zbog promene više članova petočlanog sudskog veća.

Izricanje presude koje je bilo zakazano za 6. jul odloženo je jer je sud odlučio da izvrši dopunu dokaznog postupka veštačenjem Plećićeve uračunljivosti, koji je u trenutku ubistva bio u pijanom stanju sa 2,24 promila alkohola u krvi, a potom je došlo i do promene sudskog veća.

To će biti četvrto prvostepeno suđenje Draškoviću i Goluboviću pred šestim većem, posle 10 godina od pogibije Plećića 21. septembra 2000. godine.

Suđenje, koje je posle više glavnih pretresa dovedeno do kraja i zakazano izricanje presude, sredinom jula vraćeno je na početak zbog promene više članova petočlanog sudskog veća.

Sudija Aleksandar Ivanović, član veća, tada je zamenjen sudijom Dankom Lauševićem, a promenjeno je i više sudija porotnika. Predsednica Sudskog veća Zorana Trajković najavila je da će se suđenje održati 8. i 9. septembra.

Preciziranom optužnicom od 17. maja ove godine Drašković i Golubović se terete sa su nakon prepirke s Plećićem, koji je došao za njihov sto dok su ručali, izvadili pištolje i ispalili veći broj hitaca u njega.

Prethodnom optužnicom, na osnovu koje su dva puta osuđeni na višegodišnje kazne zatvora, a jednom oslobođeni, izbačena je formulacija da je Plećić u jednom trenutku ustao i desnom rukom krenuo prema pojasu. Kako je navedeno u optužnici, Plećić je u tom trenutku bio leđima okrenut Goluboviću i bočnom levom stranom prema Draškoviću.

Za ubistvo Plećića, Drašković i Golubović osuđivani su dva puta, ali su te presude ukidane odlukama Vrhovnog suda.

Oni su najpre pravosnažno osuđeni na 11 i po i na 11 godina zatvora, a zatim, posle usvajanja zahteva saveznog tužioca za zaštitu zakonitosti, na ponovljenom suđenju na po sedam godina. Na trećem suđenju Drašković i Golubović oslobođeni su krivice, jer je sud ocenio da su pucali u samoodbrani. Drašković i Golubović su proveli četiri godine u zatvoru, a posle treće presude pušteni su na slobodu. Vrhovni sud Srbije je ukinuo i tu oslobađajuću presudu i vratio predmet na ponovno suđenje.

Tanjug 

objavljeno: 08.09.2010.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Advokat: Sudiji se nije dopala oslobađajuća presuda Draškoviću

Izvor: Press, 07.Sep.2010

Oslobađajuća presuda Andriji Draškoviću i Aleksandru Goluboviću, optuženima za ubistvo Zvonka Plećića Pleće, doneta je 5. juna ove godine, ali se nije dopala sudiji, tvrdi Draškovićev advokat Veljko Delibašić. On ističe da se sudija Zorana Trajković nije složila sa takvom presudom, pa...

Nastavak na Press...

SLUČAJ PLEĆIĆ: SUĐENJE DRAŠKOVIĆU PO SEDMI PUT ISPOČETKA

Izvor: Kurir, 08.Sep.2010, 16:42

BEOGRAD - Apelacioni sud u Beogradu odbacio je zahtev odbrane optuženog Andrije Draškovića za izuzeće predsedednika Višeg suda u Beogradu Dragoljuba Albijanića i sudskog veća sudije Zorane Trajković, pa je suđenje za ubistvo Zorana Plećića krenulo ispočetka po sedmi put...Sudija Trajković...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.