Izvor: B92, 28.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slučaj Ćuruvija pred raspletom

Beograd -- Policija u pretkrivičnom postupku utvrdila šta se tačno desilo na dan ubistva novinara Slavka Ćuruvije, kaže Slobodan Radovanović.

"Pitanje je dana kada će građani Srbije čuti ko je i zašto naredio taj zločin, ko je pucao, a ko čuvao stražu, ko je pružao logističku podršku i zašto likvidacija Ćuruvije nije mogla da bude rešena više od sedam godina", rekao je za Politiku specijalni tužilac Slobodan Radovanović.

Prema pisanju Politike, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << već sada su poznati odgovori na sva ova pitanja i velike su šanse da se u vrlo kratkom roku imena saopšte javnosti i da bude otvoren sudski postupak protiv onih koji stoje iza ubistva Slavka Ćuruvije.

Urednik i vlasnik lista Dnevni telegraf i nedeljnika Evropljanin ubijen je 11. aprila 1999, na Uskrs, u haustoru zgrade u kojoj je živeo, u Svetogorskoj ulici, a kao što je već poznato, tog dana pratili su ga agenti srpske tajne policije.

"Policija je u pretkrivičnom postupku utvrdila šta se desilo tog dana i ko je gde bio. Međutim, problem su dokazi sa kojima ćemo te ljude izvesti pred sud. Taj deo sada finiširamo i u najkraćem mogućem roku javnosti ćemo otkriti sve", rekao je Slobodan Radovanović.

Predmet i dalje nosi oznaku službene tajne, što znači da se u interesu istrage imena počinilaca i dokazi koji ih terete ne smeju objaviti. U nezvaničnim izvorima bliskim policiji Politika saznaje da oni koji će odgovarati za ubistvo poznatog novinara potiču iz redova bivših bezbednosnih službi. Neki od direktnih počinilaca nisu više među živima, i to je ono što je otežavalo rad na rasvetljavanju slučaja. Međutim, neki od onih koji su živi dostupni su sudu i njima će se, najverovatnije, vrlo brzo suditi.

Tužilac Radovanović demantuje medijske spekulacije da je ubistvo Slavka Ćuruvije "rasvetlio" Dejan Milenković Bagzi, svedok saradnik na suđenju za ubistvo premijera Zorana Đinđića.

Ukoliko krivični postupak iz nekog razloga ipak izostane, građani Srbije biće upoznati sa svim činjenicama do kojih su policija i tužilaštvo došli. "U tom slučaju, otvorićemo dosije i reći sve ono što znamo o ubistvu Ćuruvije i zašto ne možemo da pokrenemo istragu. To dugujemo građanima Srbije jer od ovog predmeta zavisi reforma srpskog pravosuđa", rekao je tužilac.

Policijski izvori kažu da je ubistvo Ćuruvije moglo da bude razrešeno mnogo ranije. "Velika greška i propust akcije Sablja bilo je to što Radomir Marković, bivši načelnik Državne bezbednosti, nije dobio status svedoka saradnika. Posle tri godine, stvari stoje drugačije. U postupku za ubistvo Ćuruvije za sada nema svedoka saradnika. Biće običnih svedoka i materijalnih dokaza", tvrdi izvor Politike.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.