Slobodno još 20 sudijskih mesta

Izvor: Politika, 24.Jul.2010, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slobodno još 20 sudijskih mesta

Posle okončanog dopunskog konkursa za 81 sudiju, u najvišem sudu ostalo upražnjeno svih pet mesta

Konkurs za 81 slobodno sudijsko mesto, raspisan 19. februara, okončan je izborom 61 sudije, od kojih je 35 starih i 26 novih. Prvi su birani na stalnu funkciju a drugi na početni trogodišnji mandat.

Iako je Visoki savet sudstva mesecima radio na izboru kandidata za mesta koja su ostala slobodna posle opšteg izbora, čak 20 sudijskih mesta i dalje ostaje prazno. Upućeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u situaciju kažu da za neka mesta nije bilo dovoljno dobrih kandidata, a neki očekuju da VSS ipak nastavi posao i izabere još 20 kandidata u avgustu.

Na sajtu Vrhovnog saveta sudstva objavljen je i spisak izabranih sudija. Kada se taj spisak uporedi sa objavljenim konkursom, proizlazi da svih pet slobodnih mesta u Vrhovnom kasacionom sudu ostaje i dalje prazno.

U Apelacionom sudu u Nišu bilo je osam slobodnih mesta, a izabrana su samo tri kandidata. Po jedno slobodno mesto ostalo je u Višem sudu u Leskovcu, osnovnim sudovima u Vranju, Leskovcu, Nišu i Novom Sadu, kao i u Prekršajnom sudu u Novom Pazaru, dok u Šapcu niko nije izabran na po dva slobodna mesta u osnovnom i prekršajnom sudu.

Nastavljen je trend prevlasti žena u pravosuđu, jer je od 60 izabranih samo 13 muškaraca, što je svega jedna petina. Od ukupnog broja sudija u Srbiji, dve trećine čine žene.

Odluka o izboru sudija biće objavljena sledeće nedelje u „Službenom glasniku”. Još nije jasno da li će novoizabrane sudije stupiti na dužnost od 1. avgusta, kao i da li će biti razmatrane žalbe Ustavnom sudu bivših sudija koje su sada izabrane.

Na dopunski konkurs za upražnjeno 81 mesto prijavilo se 1.353 kandidata (17 na jedno mesto). Od toga je 418 bivših odnosno zimus neizabranih sudija (od 837 ukupno tada neizabranih), dok je među 935 ostalih kandidata bilo sudijskih pomoćnika, advokata i pravnika zaposlenih van pravosuđa. Konkurencija je bila ogromna i zato čudi podatak da u takvoj konkurenciji nije moglo biti izabrano još 20 kandidata.

Tek kada se popune i ta mesta iz dopunskog konkursa, Visoki savet sudstva raspisaće novi konkurs za 104 nova sudijska mesta, koliko je procenjeno da nedostaje srpskom pravosuđu posle opšteg izbora sudija. Međutim, taj konkurs se, s obzirom na dosadašnju dinamiku događaja i odlučivanja, ne očekuje pre oktobra. Pre toga je neophodno da se konstituiše stalni sastav Visokog saveta sudstva.

Takođe se može oceniti da će svi sudovi u Srbiji, osim Vrhovnog kasacionog, do kraja godine imati vršioce funkcija predsednika. Iako je izbor predsednika sudova trebalo da bude završen u aprilu, nije se žurilo s time jer je izbor sudija važniji i hitniji. Sve neizabrane sudije, koje su podnele žalbe Ustavnom sudu Srbije, primaće platu do odluke Ustavnog suda. Njihova poslednja plata po zakonu biće isplaćena krajem jula, ali je Vlada Srbije donela odluku da im se produži pravo na primanje mesečne zarade.

A. Petrović

objavljeno: 25/07/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.