Sletanje sa zapaljenim motorom

Izvor: Politika, 18.Okt.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sletanje sa zapaljenim motorom

Nemački avion sa 182 putnika i šest članova posade, zahvaljujući brzoj i efikasnoj akciji spasilačko-vatrogasnih pripadnika i lekarskih ekipa, bezbedno se prizemljio na beogradski aerodrom

Juče ujutro, u 7.47 časova, na beogradski aerodrom bezbedno je sleteo avion nemačke avio-kompanije „Iks-el ervejz”, kojem se tokom leta iz Frankfurta za Antaliju zapalio jedan od dva motora. Pomenuta letelica sa 182 putnika i šest članova posade po sletanju se zaustavila >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na pisti gde su, unapred upozoreni vatrogasci Aerodroma „Nikola Tesla”, ugasili upaljeni motor. Zbog toga je aerodrom kraće vreme bio zatvoren, a Jatov red letenja pomeren.

Piloti „boinga 737 – 800”, registarskih oznaka „ge-iks-el 614”, u 7.20 časova, po ulasku u naš vazdušni prostor, oblasnoj kontroli leta u Beogradu prijavili su jake vibracije i požar na motoru broj jedan. U 7.30 sati potvrđen je zahtev za sletanje na beogradski aerodrom, ka kojem je avion odmah usmeren po posebnoj proceduri. Po sletanju, evakuisanim putnicima, među kojimaje bilo više dece i jedna beba, na raspolaganju je bila i medicinska pomoć.

Inače, u prvoj informaciji o tom događaju moglo se čuti da je reč o avionu kompanije „Star dast”, što nije tačno. Reč je o zabuni, jer je kontrola leta pod imenom dobila prijavu za let avio-kompanije „Iks-el ervejz”, iz Frankfurta za Antaliju.

Da podsetimo, pre nekoliko godina je na beogradski aerodrom, takođe zbog kvara, sleteo „Alitalijin” DC 9 – koji je toj kompaniji svojevremeno prodao JAT. Posle toga, zabeležen je i slučaj sletanja jednog „Lufthanzinog” aviona, kojem se u putničkoj kabini pojavio dim.

M. Lakić

[objavljeno: 19/10/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.