„Škorpionu“ smanjena kazna

Izvor: Glas javnosti, 12.Sep.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Škorpionu“ smanjena kazna

BEOGRAD - Vrhovni sud Srbije (VSS) uvažio je žalbe branilaca dvojice pripadnika paravojne jedinice „Škorpioni“ osuđenih za zločin u Trnovu jula 1995. godine zbog streljanja šest muslimanskih civila i optuženom Branislavu Mediću (45) prvostepenu presudu od 20 godina zatvora smanjio na 15, a Aleksandru Mediću (41) ukinuo presudu i vratio je prvostepenom sudu na novo suđenje, saopštio je juče VSS.

Kao neosnovane VSS je odbio žalbe branilaca optuženih Slobodana Medića (41) >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << zvanog Boca i Pere Petraševića (38), kao i tužioca za ratne zločine, i potvrdio presudu njima dvojici i Aleksandru Vukovu (35).

Slobodan i Branislav Medić, kao i Petrašević, prvostepenom presudom su oglašeni krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, a Aleksandar Medić za isto krivično delo u pomaganju, dok je Vukov oslobođen.

Slobodan i Branislav Medić osuđeni su 10. aprila prošle godine na po 20 godina zatvora, Petrašević na 13, a Aleksandar Medić na pet.

Prema mišljenju VSS, Okružni sud u Beogradu je, u slučaju Branislava Medića, precenio značaj olakšavajućih okolnosti (ranija neosuđivanost, porodične prilike), zbog čega mu je kazna smanjena na 15 godina zatvora.

Ukidanje presude Aleksandru Mediću VSS je obrazložio bitnim povredama odredbi krivičnog postupka, jer su „razlozi u pogledu njegovog psihičkog odnosa“ prema pomaganju u izvršenju raznog zločina protiv civilnog stanovništva „u znatnoj meri protivrečni i nejasni“.

Žalba tužioca za ratne zločine na presudu Vukovu ocenjena je kao neosnovana, jer je VSS našao da „prvostepena presuda ne sadrži bitne povrede odredaba krivičnog postupka“ i da pravilnom ocenom izvedenih dokaza nije dokazano da je on izvršio ratni zločin.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.