Izvor: Blic, 25.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skinuti ljagu sa najveće srpske glumice

Skinuti ljagu sa najveće srpske glumice

Zahtev za rehabilitaciju čuvene srpske glumice Žanke Stokić, koju su komunisti početkom 1945. godine osudili na osam godina gubitka nacionalne časti, Okružnom sudu u Beogradu predala je Liga za zaštitu privatne svojine i ljudskih prava iz Požarevca.

Žanka Stokić je osuđena na osnovu optužbi da je za vreme okupacije igrala u estradnim pozorištima i učestvovala u programima Beogradske radio stanice.

'Smatramo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da je ovakvom sramnom i bez ikakvih dokaza donesenom presudom naneta velika nepravda i nenadoknadiva šteta ne samo velikoj glumici srpskog teatra već i čitavoj glumačkoj profesiji i kulturi srpskog naroda. Opšte je poznato da je Žanka zbog ovakve presude ubrzo preminula', navodi se u zahtevu Lige iz Požarevca.

U zahtevu se podseća da su veliku srpsku glumicu na suđenju teretili 'najviše glumci, pogotovo oni beznačajni'.

Prva uloga

Živana - Žanka Stokić rođena je 1887. godine u Velikom Gradištu. Već 1902. priključila se putujućoj pozorišnoj trupi tada čuvenog Ljubomira Rajičića Čvrge. U početku, njen jedini zadatak bio je da glumcima iz trupe pere veš, a kasnije je počela i da statira. Uz Aleksandra Gavrilovića, prvog srpskog ljubavnika na sceni, Žanka Stokić se u značajnijoj ulozi prvi put pojavila kao Tereza u komadu 'Bračna noć'. Zajednički rad nastavili su u trupama Mana Petrovića, Mihajla Markovića, Dimitrija Nišlića, odakle su stigli i u Osijek.

Žanka je iz Osijeka 1911. godine došla u Narodno pozorište u Beogradu, i tada započinje njena blistava karijera. Na toj sceni odigrala je uloge zbog kojih i danas poznavaoci pozorišta tvrde da je ona 'jedna od najvećih legendi i heroina srpskog teatra'.

Početkom okupacije Beograda, 1941. godine, Žanka je dobila dijabetes. Bio joj je neophodan insulin i na suđenju je tvrdila da je zato morala da glumi za vreme rata.

Uslišene molbe

Na molbu Milivoja Živanovića, a potom i Bojana Stupice, Agitprop CKSK Srbije dao je odobrenje da najveća srpska glumica može da igra u novootvorenom Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Tri dana nakon te odluke, 20. avgusta 1947. godine, Žanka Stokić umrla je od infarkta.

Jedna od naših najvećih živih glumica Mira Stupica kaže za 'Blic' da je Žanka Stokić jedna od najvećih glumica u istoriji srpskog teatra.

- Gledala sam je u svojoj prvoj mladosti i zauvek zapamtila to lice i taj doživljaj koji sam imala gledajući tu veličini. Bilo je tada mnogo dobrih glumaca kojima smo bili očarani. Ali, kada bi na scenu stupila Žanka Stokić, onda smo svi gledali samo u nju, pa makar ona samo ćutala. Takva je bila njena umetnička snaga. Nepravedno je i teško otišla sa ovog sveta, ponižena, uvređena... - priča Mira Stupica.

Svetlana Bojković, prvakinja srpskog glumišta i dobitnica nagrade 'Žanka Stokić', kaže za 'Blic' da se nada da će velika glumica biti i pravno rehabilitovana, jer je u glumačkim krugovima to odavno urađeno.

- Nadam se da će se sve završiti kako treba. S obzirom na pravosuđe kod nas, ne bih volela da se dugo čeka. Žanka Stokić je rehabilitovana u glumačkim krugovima, ali bi sada i država nešto morala da uradi za nju - kaže Svetlana Bojković.

Žrtva ideologije

Svetlana Bojković je igrala Žanku Stokić, i to je jedna od njenih zapaženijih uloga.

- Ta drama govori o ljudskoj tragediji i o tome kako je komunistička ideologija bila jača od bilo čega. Ta ideologija je ponizila i jednu veliku umetnicu - rekla je Bojkovićeva.

Milena Dravić, poznata filmska glumica, kaže za 'Blic' da je pitanje rehabilitacije Žanke Stokić moralo odavno da se pokrene.

- Hvala bogu da se to dogodilo! Svaka čast ljudima koji su podneli zahtev. Ona je jedna od najvećih glumica koje je Srbija imala i na nama svima je da je vratimo na mesto kojoj joj pripada. Mislim da je trebalo da takav zahtev podnesu sva beogradska pozorišta - kaže Milena Dravić.

Ona je istakla da je priznanje koje nosi ime Žanke Stokić svim glumicama koje su ga dobile sigurno najdraže i najbitnije.

- Ja sam pre dvanaest godina u emisiji na RTS-u, pokrenula pitanje rehabilitacije Žanke Stokić. Lepo sam imala osećaj da treba to pokrenuti i imala sam potrebu da to kažem. Pozvala sam javnost na njenu rehabilitaciju, ali se tada niko na to nije osvrnuo - kaže Milena Dravić.

Đurđija Cvetić, prvakinja Jugoslovenskog dramskog pozorišta, kaže za 'Blic' da je Žanka Stokić velikan naše glume.

- Mi, koji smo voleli 'Gospođu ministarku' Ljubinke Bobić, okupljali smo se oko nje, a ona je uvek govorila: 'To nije ništa kako je igrala Žanka!' Počašćena sam što sam ovogodišnji dobitnik nagrade sa njenim imenom, kaže Đurđija Cvetić.

Vuk Z. Cvijić, N. Erac, N. Jaćimović Mira Stupica: Žanka je bila najlepša ikona teatra

Mira Stupica podseća da njen suprug Bojan Stupica, kada je osnivao Jugoslovensko dramsko pozorište, nije mogao da ga zamisli bez najveće u njemu - Žanke Stokić.

- Otišao je do političke vrhuške i uspeo da je rehabilituje, da joj vrate čast i pravo da nas opet tako očarava i dalje. Međutim, ona je bila već bolesna od svih tih potresa. Pa čak i ovaj poslednji, radosni, bio je dramatičan. Nije izdržala, i otišla je. To što je Bojan Stupica pre 40 godina počeo, ja sam 40 godina držala u svojoj glavi i rekla: Ja ću to završiti. Ako je pozorište hram boginje Talije, onda je Žanka Stokić bila najlepša ikona u njemu. Pedeset godina je bila u podrumu, vratili smo je na scenu da je se sećamo i da je zamolimo za oproštaj - kaže Mira Stupica.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.