Skinhedsi kažnjeni zbog napada na Rome

Izvor: Blic, 29.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skinhedsi kažnjeni zbog napada na Rome

NIŠ - Opštinski sud u Nišu presudio je da se Dragiši Ajdareviću isplati 150.000 dinara na ime odštete zbog fizičkih i duševnih bolova koje je pretrpeo 8. aprila 2000, kada su ga napali Oliver Mirković i Nataša Stojanović.

Protiv njih, krivičnu prijavu podneo je FHP, tereteći ih za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje. Sandra Orlović, pravnik FHP, podseća da je Ajdarevića, koji se tada sa drugom Milošem Stamenkovićem vraćao iz prodavnice, sačekala grupa skinhedsa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i da mu je neko doviknuo: „Je li, bre! Jesi li ti Ciganin?". Dragišu su potom opkolili, udarali ga pesnicama i šutirali po glavi i telu. Dok su ga tukli, skinhedsi su mu skinuli jaknu i majicu. Sve vreme su ga vređali i vikali: „Ciganine! Šta ćeš ti u Srbiji?!"

Dragišin drug otrčao je do njegovog oca Nebojše, koji je sa suprugom i decom ubrzo stigao pred prodavnicu. U tom trenutku, jedan od napadača mu je uzviknuo: „Cigani! Šta ćete vi ovde? Ovo nije vaša zemlja!". Zatim su i njega napali, ali su se, usled otpora koji je pružio, razbežali. Dragiši su u bolnici konstatovane lake povrede.

Mirković i Stojanovićeva osuđeni su na šest meseci, uslovno dve godine i plaćanje novčane odštete.

Porodica Ajdarević kaže da nije zadovoljna visinom odštete.

- Naš sin se i sada budi noću, ne može da spava. Ponekad mora da pije i „bensendine" - kažu Marina i Nebojša Ajdarević, kojima je ovaj incident, i posle sedam godina, svež u sećanju.

Oni kažu da ne žele da zamišljaju šta bi se dogodilo da njegov sin nije uspeo da umakne napadačima.

- Moja deca nikada nisu ukrala žvaku. Ne želim nikoga da diram, niti da iko dira moju decu. Neka plate mome sinu taj strah - kaže majka Marina.

Otac Nebojša nije zadovoljan ni uslovnim osudama koje su izrečene napadačima.

- Rešili da teramo do kraja zbog druge romske dece, da se njima ne dešavaju takve stvari - priča Dragiša, čiju je rođenu sestru, četiri godine kasnije, dva puta u istom danu, dok je šetala sa detetom i mužem, u centru Niša napao jedan pripadnik skinhedsa.

Sandra Orlović, pravnik FHP, kaže da je ova, nepravosnažna presuda, jedna od prvih na našim prostorima zbog rasističkog napada, ali da određena suma ne predstavlja satisfakciju za žrtvu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.