Sinod traži zatvaranje Crne Reke, deca i roditelji protiv

Izvor: Blic, 23.Maj.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sinod traži zatvaranje Crne Reke, deca i roditelji protiv

Sinod SPC traži zatvaranje centra u Crnoj Reci



Sinod SPC pozvao je vladiku Artemija da odmah raspusti nelegalni stacionar u okviru manastira Crna Reka zbog brutalnog nasilja prema štićenicima. Od vladike je zatraženo i da protiv svojih klirika, koji su protagonisti nasilja, pokrene crkveno-sudski postupak.

Sinod je saopštio da je sa zaprepašćenjem i žaljenjem primio vest o brutalnom nasilju koje se u ovom manastiru primenjuje prema štićenicima. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Žrtvama nasilja, kao i svima koji su na bilo koji način pogođeni ovim sramnim događajem, Sinod, u ime cele SPC, izrazio je najiskrenije žaljenje.

Roditelji štićenika, međutim, saopštili su juče da imaju potpuno poverenje u rad ljudi duhovnog centra koji leče njihovu decu.

- Od državnih institucija nismo dobili nikakvu pomoć ni podršku u rešavanju naše situacije koja može već koliko sutra da zakuca na vrata bilo kog doma – navodi se u saopštenju sa preko sto potpisa, u kome se podseća da se u kampu Crna Reka trenutno oporavlja 210 štićenika.

Roditelji upozoravaju na posledice zatvaranja Centra, čime će se 210 zavisnika naći na ulici, a njihove porodice u potpunom očajanju i beznađu.

Saopštenje sa pisanom izjavom dece, u kojoj ona izražavaju potpuno poverenje, i sa potpisima i ličnim podacima roditelja i stanovnika doma, objavljeno je posle zajedničkog sastanka na kome je izražena saglasnost sa primenom tih „jedino mogućih metoda".

Ombudsman Saša Janković najavio je da će protiv deset osoba u Duhovno-rehabilitacionom centru Crna Reka kod Novog Pazara biti podneta krivična prijava zbog nadrilekarstva, nadriapotekarstva i nanošenja teških fizičkih povreda štićenicima.

Crkva i evropske integracije

Srpska pravoslavna crkva (SPC) dobila je vladu. U Sinod su ušli novi članovi - Irinej niški, Irinej bački, Fotije dalmatinski i Grigorije zahumsko-hercegovački.

Grigorije se nije odrekao svojih stavova ulaskom u Sinod. To je dobro jer ta pitanja odavno stoje pred Crkvom. Mi sada imamo u Crkvi neredovno stanje, a ono se ogleda u tome što prvi put mimo ustava SPC Crkvom upravlja kolektivno telo - Sinod, jer je patrijarh zbog bolesti sprečen da obavlja svoje dužnosti.

Ostao je sukob između Sinoda (čak i novog koji je formiran) i kosovskog vladike Artemija, koji je Sabor napustio, a priprećeno mu je da će protiv njega biti vođen kanonski postupak. On ima tvrde stavove, i predsednika države Borisa Tadića u više navrata nazvao je izdajnikom srpskih interesa, pa se sada stiče utisak da će se Sabor, odnosno Sinod, ipak priklanjati jednoj realnoj politici, približavaće se državi, kloniće se incidenata, kakve je vladika Artemije često priređivao. U tom smislu ovaj sinod, ovako kako je sastavljen, budi neke nade da će mlađe vladike ponuditi nove ideje, a biće i novih otvaranja, u prvom redu u ekumenskom smeru. To praktično znači da će se Crkva ipak okretati državi, evropskim integracijama, jer dobro se zna, iako detalja nemamo mnogo, da je država preko svojih struktura veoma zainteresovana za sastav Sinoda i politiku Crkve.

Sinod će nastojati da preciznije definiše odnose sa državom. Može se očekivati, moja je prognoza, da će se crkva usprotiviti i klerikalizaciji koja uzima sve više maha u društvu. Ima znakova koji to najavljuju, a postoje i dva jaka argumenta sa kojima će Sinod uskoro nastupati. Prvi argument (klerikalizacija) nije u tradiciji naše crkve. Drugi argument, koji ozbiljni analitičari ne propuštaju, jeste to da u Crkvi polako postaje jasno da klerikalizacija nanosi veću štetu Crkvi nego društvu.

Brojna pitanja, recimo liturgijsko, nisu na Saboru raspravljana, nije se došlo ni do kakvog zaključka, a napetost je velika. I tu ćemo imati borbu između konzervativne struje, koju oličavaju vernici u više gradova Srbije koji često demonstriraju, i liberalnije struje koja je za reforme, a to je dobro. Lično se nadam da će ova druga odneti prevagu.

SPC: Poslednja opomena za vladiku Artemija

Pored promene sastava Sinoda, Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC), prema navodima crkvenih izvora, dao je rok raškoprizrenskom episkopu Artemiju (Radosavljević) da se urazumi i da do kraja ovog meseca primi obnovljene svetinje – crkve i manastire koji su obnovljeni u skladu sa Memorandumom o obnovi koji su pre četiri godine potpisali SPC i Ministarstvo za kulturu Kosova, čemu se Artemije kao nadležni vladika protivio.

Budući da je bio protiv Memoranduma o obnovi, Sinod je ovlastio njegovog vikara (pomoćnik) vladiku lipljanskog Teodosija (Dugalić) da nadgleda radove na obnovi tih svetinja. Artemije se tome usprotivio pa je pre dve godine pokušao vladiku Teodosija i protosinđela Savu (Janjić) da ražaluje i protera iz manastira Visoki Dečani. Međutim, pošto ga je Sinod u tome osujetio, on je prekinuo sve odnose s vladikom Teodosijem i monasima iz Dečana, a sa najvećim brojem episkopa zaoštrio odnose.

Ukoliko vladika Artemije, odlučeno je u četvrtak uveče, ne ispoštuje pomenuti rok i ne prestane sa verbalnim napadima i iznošenjem teških kvalifikacija na račun vladike Teodosija i manstirske bratije iz najveće carske lavre u Srba iz Dečana, Sabor je, kao najveći zakonodavni i sudski organ crkvene vlasti, najavio da će ga pozvati na odgovornost.

Poslednjeg dana Sabor je izvršio podelu postojećih eparhija u severnoj i južnoj Americi i potvrdio Ustav SPC na tim kontinentima. Nove eparhije SPC u Americi su: Mitropolija libertvilsko-čikaška, sa sedištem u manastiru Svetog Save u Libertvilu, Eparhija novogračanička-srednjozapadnoamerička, sa sedištem u manastiru Nova Gračanica, eparhija istočnoamerička, sa sedištem u Pitsburgu, Eparhija zapadnoamerička, sa sedištem u Los Anđelesu, i Eparhija kanadska, sa sedištem u Torontu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.