Siniša Jasnić poslovao bez tendera

Izvor: Blic, Beta, 12.Mar.2009, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Siniša Jasnić poslovao bez tendera



Siniša Jasnić

BEOGRAD - Sinišu Jasnića (44), bivšeg generalnog direktor preduzeća „Univerzijada Beograd 2009”, optužnica tereti da je preduzećima „Poreshe Leoina”, „Porshe mobility”, „Geam”, Agenciji FSS „Plavi, plavi”, „Videoli” i „Varteksu plus” omogućio poslove bez tendera u ukupnoj vrednosti od 76.659.979 dinara.


Prema navodima optužnice, Jasnić je u periodu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od 1. decembra 2005. do 8. oktobra 2008. bez tendera omogućio poslove Agenciji Fudbalskog saveza Srbije „Plavi, plavi” vredan ukupno 36.529.140 dinara, preduzeću „Videola” posao 24.500.126 dinara, „Geamu” 6.899.047 dinara, „Varteks plusu” 5.007.928 dinara, „Porshe mobilitiju” 1.931.041 dinara i „Porshe Leoini” posao vredan 1.792.688 dinara.

Veštak za ekonomsku finansijsku oblast Jovan Mijaković 25. novembra prošle godine predao je veštačenje, kojim je utvrdio kada je sve ovim preduzećima firma „Univerzijada Beograd 2009” isplaćivala novac i koliko.

Prema navodima optužnice, Jasnić je priznao da je poslove dao bez tendera ovim preduzećima, braneći se da „Univerzijadi” iz budžeta Srbije nije bilo uplaćeno dovoljno novca i da su o tome bili obavešteni mnogi političari i članovi Organizacionog komiteta. Jasnić je naveo da je izabrao preduzeća sa kojima je ranije ostvarena dobra saradnja i da je većina preduzeća pristala da ih kreditira. On je tvrdio da je sa „Varteksom” zaključen sponzorski ugovor i da nije bilo vremena za tender.

U optužnici se navodi svedočenje Aleksandra Šoštara, člana Izvršnog i Organizacionog komiteta Univerzijade, koji je rekao da je odmah iz budžeta uplaćeno devet miliona dinara za „Univerzijadu”. Šoštar je svedočio da je preduzeće „Univerzijada” bilo obavezno da posluje po Zakonu o javnim nabavkama, koji propisuje tender.

Jovan Burmav iz Agencije FSS „Plavi, plavi” svedočio je da je njegovo preduzeće imalo dugogodišnju saradnju sa Univerzitetskim savezom i da je ona bila bez tendera.

Dragomir Menićanin iz „Varteksa” svedoči je da sa Šoštarom razgovarao o nabavci sportske opreme za srpsku delegaciju na univerzijadama u Torinu i Bankoku, ali da ne zna da li je bilo drugih ponuđača, osim „Varteksa”. Stanko Crnobrnja iz „Videole”, Lidija Milosavljević, predstavnica oba „Porshe” preduzeća, i Petar Jevtić, direktor „Geame”, svedočili su da im nije poznato da li su nek druga preduzeća nudila polove „Univerzijadi” osim njihovih.

Prvo opštinsko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Jasnića pre dva dana. Jasnić ima pravo da uloži prigovor na nju u roku od osam dana od prijema.

Trošio i pare fakulteta

Siniši Jasniću ovo nije prvi put da se protiv njega vodi sudski postupak zbog finansijskih malverzacija. On je bio suspendovan s mesta docenta na katedri za teoriju fizičke kulture na Fakultetu fizičke kulture u Novom Sadu, a protiv njega je bila podneta i krivična prijava „zbog povrede radne obaveze koja ugrožava imovinu veće vrednosti”. U presudi novosadskog suda, kojom je potvrđeno njegova suspenzija, konstatuje se da je tokom 2002. i 2003. raspolagao dinarskom i deviznom biznis-karticom Fakulteta fizičke kulture i da je bez odobrenja Saveta i u svrhe koje nisu iz delatnosti fakulteta potrošio oko 14.000 evra. Zbog toga nije odgovarao jer je potrošeni novac u međuvremenu isplaćen fakultetu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.