Simović i Luković ubice Ćuruvije?

Izvor: B92, 18.Jun.2010, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Simović i Luković ubice Ćuruvije?

Beograd -- Udruženje novinara Srbije dobilo dokument u kom se navodi da su Slavka Ćuruviju ubili pripadnici zemunskog klana Mile Luković Kum i Miloš Simović.

UNS tvrdi da je došao u posed policijskog dokumenta od 7.aprila 2003. godine u kojem je, navodno iskaz Nenada Ilića, jednog od osuđenih za atentat na Vuka Draškovića u Budvi.

Dok istraga za ubistvo Slavka Ćuruvije 11 godina tapka u mestu, u UNS kažu da imaju dokument na engleskom jeziku, kako tvrde iz >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << diplomatskih krugova, sa iskazom Nenada Ilića.

Iz policije niko nije bio dostupan za komentar na tvrdnje predsednice UNS-a

"Nenad Ilić je pre 7 godina u iskazu policiji rekao da su izvršioci atentata na Slavka Ćuruviju Mile Luković i upravo uhapšeni Miloš Simović i prema informacijama iz MUP-a koje smo dobili rečeno nam je da nikada niko nije postupao po podacima iz ovog iskaza, da oni nikada nisu procesuirani i proveravani. Mi smo zaprepašćeni činjenicom da i policija i sud i tužilaštvo 7 godina raspolažu tragovima koji bi mogli da ih odevdu do izvršioca i nalogodavaca a da tim poovodom nisu nista preduzimali i da javnost nije obavestena", objašnjava predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović.

U iskazu koji je dostavljen UNS-u, Ilić navodno opisuje samu pripremu i atentat na Vuka Draškovića u Budvi. On je, kako se navodi u dokumentu, prepričao razgovor sa Lukovićem i Simovićem i tada im rekao da ima zamerku što je Drašković bio sa suprugom Danicom.

"Rekao mi je da je da su u slučaju Ćuruvija ubili samo njega, a da je žena ostala nepovređena. Čekali su ga i kada su dobili informaciju da dolazi, prišli su mu i pogodili samo njega, ali ne i ženu i da će isto da urade sa Vukom. Miloš Simović je tada burno odreagovao i pitao Lukovića da li je normalan i da li je uopšte svestan šta priča"

Predsednica UNS-a kaže da su svi dosadašnji tragovi vodili do lica koja nisu živa i da ne zna da li je do ovakvog propusta nadležnih došlo zbog zle namere pojedinca ili zbog nemara državnih organa.

"11 godina rukovodeći organi i policija i sudovi su govorili da je traganje za ubicama Ćuruvije prioritet i mi bismo hteli da iskoristimo priliku da tražimo od vas da nam pomognete, da se sprovede puna i nezavisna istraga zašto su podaci o jednom od najvećih političkih ubistava u Srbiji skrivani od javnosti", kaže ona.

Na suđenju za atentat na Draškovića u Budvi, osuđen je Milorad Ulemek Legija i još nekoliko "crvenih beretki", među njima i Nenad Ilić.

U optužnici protiv njih se navodi da su im pomagali neki od "zemunaca", među njima i Mile Luković Kum.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.