Simić nije tražio povlastice za banku

Izvor: Politika, Tanjug, 29.Jun.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Simić nije tražio povlastice za banku

Bivši viceguverner Narodne banke Srbije Dejan Simić, optužen za primanje mita, nije tražio povlastice za Kreditno-eksportnu banku (KEB) kada joj je oduzeta dozvola za rad, posvedočio je juče pred sudskim većem Okružnog suda guverner NBS Radovan Jelašić. On je, svedočeći na suđenju Simiću i Vladimiru Zagrađaninu, optuženima za primanje odnosno davanje mita, rekao da je lično potpisao rešenje o oduzimanju dozvole KEB.

– Uradio sam to na osnovu odluke Komisije za nadzor >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << banaka čiji je član bio i Simić. Dozvola KEB-u je oduzeta na osnovu zapisnika supervizora koji su utvrdili da ta banka nema zakonom predviđeni kapital, ali i zbog nekih drugih nepravilnosti koje su bile navedene u zapisniku. Tu odluku sam ja potpisao – rekao je Jelašić tokom svedočenja.

Svedok je rekao da je prva kontrola sredstava pomenute banke obavljena 2003. godine kada se na čelu NBS nalazila Kori Udovički, kao i da su tada naložene određene mere koje KEB treba da preduzme, ali da to nije učinjeno.

Jelašić je rekao da je problem KEB-a mogao da bude rešen samo putem stečaja odnosno likvidacije.

– Razgovarao sam sa Ivicom Dačićem i Šalomom Špilmanom, predsednikom TBI grupe čiji je KEB bio član – rekao je Jelašić.

Na pitanje predsednika, sudije Omera Hadžiomerovića, da li zna za faks koji je Špilman 11. januara 2006. godine poslao NBS u kom ostavlja broj svog mobilnog telefona njemu i Simiću, guverner je rekao da je za to saznao dan kasnije.

– Nemam objašnjenje zbog čega je poslao taj faks. Niko od nas u banci nije imao privatne kontakte sa akcionarima – naveo je Jelašić.

Vladimir Cizelj koji je ranije saslušan na suđenju u Palati pravde rekao je da je Špilman iz Izraela poslao faksom u NBS šifru kojom se otvara akt tašna u kojoj je bio novac.

Simić i funkcioner SPS Vladimir Zagrađanin uhapšeni su 11. januara 2006. godine, a u Simićevom stanu policija je pronašla tašnu sa 100.000 evra.

M. D.

[objavljeno: 30/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.