Izvor: B92, 05.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šest godina za "zozovaču"

Beograd -- Vrhovni sud Srbije odlučio da Anđelko Bitević (53) iz Zrenjanina bude osuđen na šest godina zatvora zbog učešća u aferi "Zozovača".

U procesu koji je trajao skoro devet godina, Bitević je najpre oslobođen optužbe da je Miroslavu Živadinoviću iz Niša, vlasniku privatnog preduzeća "Zoza", prodao metil-alkohol za proizvodnju rakije od koje se početkom 1998. godine otrovalo 56 ljudi, a 43 čoveka su preminula. Okružni javni tužilac Dragan Lazić rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je da je Bitević osuđen za teško krivično delo protiv opšte sigurnosti.

Vrhovni sud je presudu doneo posle razmatranja žalbe Bitevića i branilaca na presudu Okružnog suda u Nišu, koji ga je kaznio sa devet godina zatvora.

Bitević je bio i pod sumnjom da je podmitio niškog sudiju Stojadina Jovanovića, poklonivši mu stan u Budvi vredan 36.800 evra.

Bitević i Miladin Radić iz Srbobrana su na tom suđenju oslobođeni, a Miroslav Živadinović osuđen na 15 godina zatvora, što je maksimalna kazna predviđena za teško krivično delo protiv zdravlja ljudi.

Vrhovni sud Srbije ukinuo je presudu novembra 2005, posle čega je počeo novi proces pred niškim Okružnim sudom, koji više nije vodio sudija Stojadin Jovanović, već sudija Milan Nikolić.

U ponovljenom postupku, Biteviću je izrečena zatvorska kazna od devet godina, na koju su branioci uložili žalbu Vrhovnom sudu Srbije.

U ponovljenom postupku u Nišu Miroslav Živadinovića je ponovo osuđen na 15 godina zatvora, Miladin Radić na godinu i po, ali im je Vrhovni sud Srbije smanjio kazne - Živadinović je osuđen na 12 godina, a Radić na šest meseci.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.