Izvor: Blic, 01.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šešelj tražio ruske lekare

Šešelj tražio ruske lekare

BEOGRAD - Ili će Haški tribunal dozvoliti Vojislavu Šešelju da se brani sam ili će on umreti. Poznajem ga jako dobro i znam da je ovo u neku ruku kraj. Čuli smo se juče ujutru i on je već izdiktirao svoj politički i lični testament - izjavio je za 'Blic' Tomislav Nikolić, potpredsednik Srpske radikalne stranke.

Vojislav Šešelj nastavio je da odbija hranu i u zatvorskoj bolnici u Ševeningenu. Ne leži, ali mu je hodanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izuzetno otežano. On odbija da ga bilo ko od zatvorskih lekara pregleda.

Kako 'Blic' saznaje iz izvora bliskih Tribunalu, Šešelj je nakon ubeđivanja rekao da bi eventualno prihvatio ruske i francuske lekare. Sekretarijat Tribunala, zabrinut za njegov život budući da je već u pitanju 21 dan štrajka glađu, hitno je kontaktirao ambasade te dve zemlje i zatražio njihove lekare. Rusi su saopštili da na raspolaganju nemaju nijednog lekara, ali su Francuzi odgovorili potvrdno. Šešelj se, međutim, predomislio i odbio da primi francuskog lekara.

Posle prebacivanja Šešelja u zatvorsku bolnicu, sa sekretarom Tribunala razgovarali su predstavnici Ambasade Srbije u Hagu. Ambasador Radoslav Stojanović kaže da je u Tribunalu dobio uveravanja da Šešelja nadziru kvalifikovani lekari i da će Tribunal učiniti sve da zaštiti njegovo zdravlje.

- Situacija je veoma ozbiljna, ali za sada nema izgleda da Šešelja prebace u civilnu bolnicu, što smo ih pitali. Rekli su da je to osoblje potpuno obučeno za tu visoku vrstu intervencije u slučaju potrebe - kaže Rasim Ljajić, predsednik Kancelarije za saradnju sa Hagom.

Šešelj je pod stalnim medicinskim nadzorom u Ševeningenu i, kako je izjavio Refik Hodžić, portparol Tribunala, lekari su spremni hitno da intervenišu, ali 'to do sada nije bilo potrebno'.

Prema tvrdnji Nikolića, iako je njegovo stanje kritično jer mu bubrezi otkazuju, lider radikala neće dozvoliti pomoć lekara sve dok je u svesnom stanju.

- Ma šta oni učinili kada izgubi svest, Šešelj će, kako mi je rekao, skinuti aparate čim dođe svesti i nastaviće štrajk glađu sve dok se ne ispune njegovi uslovi - navodi Nikolić. T.

N. Đaković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.