Izvor: Blic, 04.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šešelj: Apsolutno nemoguće da suđenje počne u novembru

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, optužen za ratne zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, usprotivio se danas planu sudije Haškog tribunala da mu suđenje počne u novembru, ocenjujući da je to „apsolutno nemoguće”.

Pretpretresni sudija Žan Klod-Antoneti rekao je na statusnoj konferenciji da bi suđenje Šešelju u najboljem slučaju moglo početi 7. novembra uvodnom rečju optužbe.

Šešelj je taj plan povezao sa nedavnom rezolucijom kojom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je Savet Evrope zatražio da suđenje bude brzo zakazano, tvrdeći da je to „politički pritisak čiji je cilj da ja budem osuđen i eliminisan s političke scene planete”.

On je od sudije Antonetija zatražio da tu rezoluciju Saveta Evrope odbaci kao neprihvatljivu.

Šešelj je rekao i da suđenje ne može početi u novembru zato što nisu ispunjene proceduralno-pravne pretpostavke na kojima on insistira. On je precizirao da mu Tužilaštvo još nije dostavilo na srpskom jeziku oko 400.000 stranica dokumenata koji ga optužuju ili idu u njegovu korist. Napomenuo je i da sudsko veće još nije donelo odluku o njegovom zahtevu da Tribunal finansira pravne savetnike odbrane.

„Novac neće biti razlog mog suprotstavljanja početku suđenja...Ako sud odbije moj zahtev, ja ću nastaviti da se branim. Ali, suprotstavljaću se početku suđenja, ako mi ne budu obelodanjeni svi dokumenti”, kazao je Šešelj. On je najavio da će osporavati nadležnost Haškog tribunala da mu sudi za krivično delo govora mržnje, koje, kako je naznačio, do sada nije postojalo u međunarodnom pravu.

Kao najraniji termin za početak suđenja, Šešelj je naveo početak 2008. godine.

Sudija Antoneti ponovo je naglasio da, po njegovom mišljenju, Šešelj ima pravo da mu svi dokumenti budu dostavljeni na maternjem jeziku, kao i da Tribunal finansira njegove pravne savetnike.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.