Izvor: Politika, 13.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sekta u pozadini nasilja u Batajnici

"Ja sam Alister Krouli", doviknuo je Goran Alfirović policajcima ime osnivača "Ordo templi orijentisa"

Uprkos naporima pripadnika MUP-a Srbije da preksinoć razoružaju i uhapse Gorana Alfirovića (33) iz Batajnice kod Beograda, koji je prethodno nožem teško povredio svog dedu i uz pretnje zadržao u kući babu, ovaj čovek preksinoć je izvršio samoubistvo pred policajcima koji su pokušali da ga savladaju. Psiholog, pregovarač MUP-a Srbije, jedan sat pokušavao je da razgovara >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sa Alfirovićem ali je uspeo da sa njim razmeni tek nekoliko rečenica. "Sad te ignorišem", poslednje je što je doviknuo psihologu.

Oko 20.30 časova počelo je da se smrkava, u MUP-u su procenili da je krajnje vreme da se interveniše jer bi noć donela nove rizike u situaciji kada rastrojena osoba u naselju preti oružjem. Pripadnici SAJ-a prišli su Alfiroviću, naredili mu da baci oružje, ovaj to nije učinio. Odmah su bacili šok-bombe i pogodili ga peščanom sačmom koja ne povređuje, ali obara čoveka na zemlju. Na zaprepašćenje prisutnih on nije pao, verovatno jer je bio pod uticajem nekih lekova ili drugih supstanci. Pucao je dva puta u vazduh, a zatim sebi u glavu. Prevezen je u Urgentni centar gde je podlegao povredama.

Prema raspoloživim podacima, Alfirović je bio član sekte "Ordo templi orijentis". Nije poznato da li je bio narkoman, komšije su ga opisivale kao čudaka koji se ćutke šetkao napred-nazad ispred kuće. Završio je Matematičku gimnaziju, odrastao je u normalnoj porodici, a do promena u njegovom ponašanju došlo je kada je tokom služenja vojnog roka ušao u sektu. Bio je nasilan prema ukućanima, napadao je majku i sestru. "Ja sam Alister Krouli", doviknuo je tokom preksinoćne drame policajcima. Krouli je jedan od idejnih vođa "Ordo templi orijentisa".

Pripadnici pregovaračkog tima MUP-a Srbije, tim stručnjaka malo poznat široj javnosti, dali su sve od sebe da spreče dalje nasilje ali je Alfirović presudio sebi. Ovi psiholozi nedavno su izveli dve uspešne akcije u Nišu i okolini. U Bukoviku kod Bovanskog jezera 28. maja uspeli su da ubede maloletnika osumnjičenog za napad na taksistu, zabarakadiranog u kući, da odloži oružje i da se preda. Trećeg juna uspeli su da spasu život narkomanu koji je u Knjaževačkoj ulici u Nišu pretio samoubistvom skokom sa zgrade. Uprkos psihotičnom stanju u kojem se nalazio, ubedili su ga da odustane od svoje namere.

Sve savremene policije u konfliktnim situacijama, poput prekjučerašnje drame u Batajnici, pregovaraju pre pokušaja hapšenja ili primene drugih policijskih ovlašćenja. Preduslov za efikasno sprovođenje pregovora je postojanje posebno obučenih policajaca, pregovaračkog tima.

Prednost tima u odnosu na pojedinca je u tome što je prenos informacija pouzdaniji, razumevanje situacije je potpunije, a ostvareni kontakti su dublji i intenzivniji. Praksa je pokazala da je pregovaračka grupa efikasnija kada treba doneti teške odluke ili su neophodni specifično znanje i veliko iskustvo.

– Pregovarački tim se najčešće angažuje u teškim slučajevima nasilnog kriminala kao što su otmice pojedinaca ili aviona, talačke situacije i ucene sa teškim i ozbiljnim pretnjama. Osim toga koristi se i u rešavanju konfliktnih situacija – uličnih demonstracija, pretnji samoubistvom, opasnih situacija prilikom porodičnih svađa – kažu u MUP-u Srbije.

Psiholozi po dolasku na lice mesta prikupljaju podatke o incidentu (preksinoć u Batajnici – unuk napao dedu nožem, babu držao kao taoca) i oštećenom (pol, uzrast, obrazovanje, zdravstveno stanje, socijalno poreklo...). Na osnovu tih informacija rekonstruiše se tok krivičnih dela i izvode zaključci o motivima, osobinama ličnosti, inteligenciji, navikama, socijalnom poreklu, obrazovanju, polu, starosti, mestu stanovanja i drugim karakteristikama izvršioca.

Prioritet pregovarača su zaštita života i zdravlja kolega policajaca, žrtava nasilja, građana koji se zateknu u blizini pa i izvršilaca koji su napravili kriznu situaciju. Sledeći ciljevi su stvaranje uslova za njihovo hapšenje i zaštita imovine. Osnovno načelo tima je potpuno pridržavanje zakona, odnosno odbijanje bilo kakvih ustupaka na ovu temu.

Pregovarački tim MUP-a Srbije postoji već nekoliko godina, njegovi članovi prošli su kroz odgovarajuću obuku i preko donacija nabavili su odgovarajuću opremu (sistemi veze, razglas...). Njihov najveći uspeh je predaja hrvatskog državljanina Roberta Matanića, osumnjičenog za niz obračuna u Bugarskoj, koji se 2005. godine naoružan zabarakadirao u hotelu "Ineks Krajina" u Negotinu, odbijajući da se preda. Policija je ovog opasnog kriminalca, preko njegovog prijatelja, pozivala da se preda ali je ovaj to odbio. U međuvremenu rukovodioci kriminalističke policije angažuju Pregovarački tim MUP-a, ali i specijalce iz Protivterorističke jedinice (PTJ) MUP-a Srbije. Oni neopaženo ulaze u hotel "Ineks Krajina" i zaposedaju recepciju i telefonsku centralu, koja je poslužila kao pregovaračka ćelija.

Već posle 15 minuta pregovora Matanić je pristao da razgovara o izlasku iz sobe, ali je implicitno tražio garancije za svoju bezbednost, preteći da će, ako primeti nešto sumnjivo, ubiti koga stigne i sebe. Pregovarač je dogovorio redosled radnji za predaju, svodeći na minimum rizik po policajce. Tokom pregovora utvrđeno je da Matanić ne može da dođe do vrata sobe, a da pre toga ne ostavi telefon. Upravo zato sa njim je dogovoreno da izbaci oružje iz sobe, zatim da se javi telefonom, a specijalci će pokupiti oružje i sačekati ga da izađe iz sobe. Tako je i bilo, posle čega je Matanić uhapšen i sproveden u pritvor.

Milan Galović

-----------------------------------------------------------

Deda jedva preživeo napad unuka

Boško Alfirović, teško povređen preksinoć u Batajnici, priključen na aparate za disanje

Porodična drama koja se u ponedeljak dogodila u Batajnici, gde je naoružani Goran Alfirović (33) držao zatočenu svoju teško bolesnu babu Vasiliju (74) završena je samoubistvom nasilnika. Alfirović je najpre nožem ranio svoga dedu Boška (75), a potom se zabarikadirao u stan kuće sa babom Vasilijom. Kada je policija upala u stan, Alfirović je pucao sebi u glavu. Od posledica ranjavanja juče je preminuo, dok se njegov ranjeni deda Boško nalazi na aparatima za disanje, ali mu je stanje stabilno.

Istog dana porodična tragedija se dogodila u Ljuboviji, gde je Milan Jerotić (53) najpre zaklao svog oca Žiku (79), a potom pokušao da se kablom od pegle obesi o ogradu terase. Jerotića je sigurne smrti spasao njegov sin, koji je presekao kabl, a ubica je posle pada na beton završio u Lozničkoj bolnici sa brojnim prelomima. Motiv ovog zločina najverovatnije su bili nerešeni imovinski odnosi, jer je Milan navodno godinama bio u sukobu sa ocem zbog podele porodičnog imetka.

Prošlog vikenda tragična drama odigrala se u selu Kamenica kod Valjeva, gde je penzionisana učiteljica Vojka Tansaković (62) užetom zadavila svoju nepokretnu majku Olgu Nastić (82). Po izvršenom zločinu Vojka se istim užetom obesila o grane trešnjinog drveta u dvorištu, ostavivši oproštajno pismo u kojem je objasnila da je ovim činom svojoj majci, inače godinama bolesnoj i nepokretnoj, nameravala da prekrati muke.

Sredinom marta nesvakidašnja tragedija dogodila se u centru Beograda, gde je u Ulici Despota Stefana D. S. (36), koja godinama boluje od paranoidne šizofrenije, mačetom prerezala vrat svojoj majci R. S. (61) i lakše ranila sestru bliznakinju D. D. I ovaj zločin je kao epilog imao provaljivanje policije u stan, gde se D. S. zatvorila posle izvršenog zločina. D. S. je u trenucima nervnog rastrojstva najpre počela da baca stvari po stanu i izbacuje ih kroz prozor na ulicu, da bi potom dohvatila mačetu sa zida i nasrnula na svoju sestru, posekavši je po vratu i rukama. Kada je majka stala između bliznakinja, D. S. je i na nju nasrnula mačetom, isekavši je po grudima, a potom joj je prerezala vrat. D. S. se poslednjih pet godina lečila u bolnici "Laza Lazarević", kao i u Padinskoj skeli.

Đuricu Popova (49) iz Malog Mokrog Luga u martu je sa 20 uboda nožem usmrtio njegov sin Ivica (29), inače narkoman. Prema pričama komšija porodice Popov, Đurica je svog sina često nalazio drogiranog u Zvezdarskoj šumi. U selu Salaš kod Zaječara, svoju majku Radmilu K. (68) je pre dva meseca ubio D. N. (50). Ubistvo je izvršeno tako što je D. N. naterao majku, inače teškog srčanog bolesnika, da popije veliku dozu tableta za srce. Komšije su posvedočile policiji da je D. N. bio duševni bolesnik, kao i da je bio jako vezan za majku i da je svuda išao sa njom.

Porodična tragedija se u februaru ove godine dogodila i u Birčaninovoj ulici u Beogradu kada je, u trenutku nervnog rastrojstva i pod dejstvom alkohola, S. A. (34) nožem ubila svoju babu Smiljanu Đurašević (81). U martu ove godine pred Okružnim sudom u Kruševcu zločin je priznao Branislav Ilić iz sela Grevci. Branislav je novembra prošle godine rukama zadavio svoga oca Radišu Ilića (86). Potom ga je traktorom preko noći odvezao u šumarak atara sela Radevac i tamo zakopao.

U znak razumevanja za "višegodišnje muke" optuženog Branislava Ilića koje mu je zadavao pokojni otac Radiša, oko 100 meštana sela Grevci potpisalo je peticiju kojom za Branislava traže blagu kaznu. Prema pričama meštana sela, pokojni Radiša je važio za čoveka preke naravi koji je stalno tražio priliku da kinji i maltretira sina Branislava. Porodica Ilić se zato nije ni pridružila gonjenju optuženog za ubistvo.

M. Albunović
-----------------------------------------------------------

Učenik se ubio

Gornji Milanovac – Juče je, u prigradskom selu Grabovica, izvršio samoubistvo maloletni D. V. (16), učenik prvog razreda Tehničke škole "Jovan Žujović". Samoubistvo je, saznajemo iz policijskog izvora, izvršeno vešanjem na tavanu roditeljske kuće. Uzrok tragične odluke ovog srednjoškolca za sada je nepoznat.

B. L.

[objavljeno: 13.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.