Izvor: Blic, 09.Okt.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sekretaru Crvenog krsta Mihaljčiću određen pritvor do 30 dana

Okružni sud u Beogradu odredio je rano jutros pritvor do 30 dana i pokrenuo istragu protiv bivšeg sekretara Crvenog krsta Beograda Miroslava Mihaljčića i još dvojice osumnjičenih da su zloupotrebom službenog položaja pribavili višemilionsku materijalnu korist.



Tanjugu je u Okružnom sudu rečeno da je istražni sudija tog suda saslušao Mihaljčića (56), kao i doktora Instituta za onkologiju i radiologiju Miloša Lukića (60) i vlasnika građevinske radnje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << "Novi lik" Milisava Mitrovića (60) iz Beograda, a zatim im odredio pritvor i pokrenuo istragu protiv njih.

Policija je ranije saopštila da su oni zloupotrebom službenog položaja pribavili materijalnu korist u ukupnom iznosu od 6,5 miliona dinara.

Mihaljčić je, kao sekretar Crvenog krsta Beograda, od februara 2004. do marta 2008. godine, zloupotrebio službeni položaj i prekoračio granice službenih ovlašćenja, u nameri da pribavi imovinsku korist doktoru Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Milošu Lukiću, saopštila je policija.

On je na osnovu nepostojećeg projekta "Briga o zdravlju u zajednici", bez saglasnosti nadležnih organa Crvenog krsta, kao i direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, omogućio doktoru Lukiću da "edukuje i pregleda zaposlene u obrazovnim i državnim ustanovama" i pribavi imovinsku korist od pet miliona dinara.

Lukić je nakon održane edukacije i pregleda javljao Mihaljčiću naziv ustanove, broj i cenu izvršenih pregleda po pacijentu, kako bi on dao nalog finansijskoj službi u Crvenom krstu da istoga dana dostavi fakturu naznačenoj ustanovi i nakon uplate podizao novac sa blagajne Crvenog krsta.

Policija je navela da je kao osnivač i vlasnik građevinske radnje "Novi lik", Mitrović zloupotrebio službeni položaj tako što je od februara 2004. do marta 2008. godine, u dogovoru sa Mihaljčićem, bez postupka predviđenog Zakonom o javnim nabavkama, delimično izvodio građevinske radove, a fakturisao kao da su u celosti izvršeni.

Mihaljčić je potom odobravao fakture, dok ih je Mitrović naplaćivao i tako pribavio imovinsku korist u ukupnom iznosu od 1,55 miliona dinara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.