Šef bosanske policije pomagao atentatorima

Izvor: Politika, 19.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šef bosanske policije pomagao atentatorima

Vjekoslav Vuković osumnjičen je u Rijeci za preprodaju oružja i za pomaganje u pripremanju likvidacije dvojice Riječana

Od našeg stalnog dopisnika

Zagreb, 19. januaraPre tri meseca hrvatska policija je na zadovoljstvo javnosti uspešno sprovela akciju sprečavanja atentata na dvojicu Riječana, koje su hteli da likvidiraju njihovi nekadašnji prijatelji i poslovni partneri Robert Dragin i Ivan Filipović.Onisu tada uhapšeni. Kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << se otkrilo, bivše partnere u poslu osiguravanja noćnih klubova na riječkom području hteli su da eliminišu podmetanjem eksplozivne naprave pod njihov automobil, ali je policija nekako doznala šta se sprema i to sprečila.

Mete neostvarenog atentata bili su Agan G. i Davor M., a ovaj događaj je privukao posebnu pažnju istražnih organa, jer je do likvidacije trebalo da dođe samo nedelju dana posle ubistva kćerke Zagorčevog advokata Ivane Hodak. Glavni akter sprečenog atentata Ivan Filipović penzionisani je oficir Hrvatske vojske, a u domaćoj javnosti je poznat po tome što je učestvovao u prvoj misiji Hrvatske vojskeu Avganistanu, o čemu je objavio i knjigu. Takođe je bio i selektor hrvatske juniorske bokserske reprezentacije.

Kada se već pomalo zaboravilo na ovu uspešnu akciju hrvatske policije početkom proteklog vikenda ona je neočekivano vraćena u žižu javnosti spektakularnim hapšenjem opet u Rijeci. Ovaj put uhapšen je Vjekoslav Vuković, pomoćnik ministra policije BiH i šef Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala u Ministarstvu bezbednosti BiH.

Kako je saopšteno, Vuković se sumnjiči da je riječkim atentatorima nabavio eksplozivnu napravu i oružje, za šta je od njih dobio 5.000 evra. Sada se otkrilo da je hrvatska policija još od hapšenja Filipovića i Dragina znala za ulogu koju je u ovom neostvarenom terorističkom aktu imao Vuković, ali su to krili i čekali da se on pojavi u Rijeci kako bi ga uhapsili. Vuković je na riječkom Pravnom fakultetu prijavio magistraturu, a inače ima i hrvatsko državljanstvo.

Prema saznanjima riječke policije, atentat je pripremio Ivan Filipović tako što je organizovao nabavku oružja i eksplozivne naprave koje je iz BiH doneo Robert Dragin. Za podmetanje eksploziva angažovan je jedan Riječanin i predata mu je naprava, ali se on predomislio i obratio policiji čiji je postao saradnik pod kodnim nazivom „Slatki”. Po svemu sudeći od njega je policija saznalai za ostale detalje u vezi s planiranim atentatom.

Na prvom saslušanju pred riječkim istražnim sudijom Vuković je negirao sve sumnje i bilo kakvu vezu sa spomenutim atentatorima i pripremom likvidacije dvojice Riječana.

O ovom nesvakidašnjem slučaju oglasio se i novi ministar unutrašnjih poslova RH Tomislav Karamarko, koji je na tu funkciju imenovan posle smene njegovog prethodnika do koje je došlo posle ubistava Ivane Hodak i direktora „Nacionala” Ive Pukanića,te njegovog saradnika Nikole Franjića.

„Ovo je nastavak proaktivnog delovanja policije u suzbijanju organizovanog kriminala u Hrvatskoj i izvan nje, u kojem, kao što vidimo, učestvuju i visoki funkcioneri bezbednosnog sistema. Hrvatska policija je ovaj slučaj sprovela temeljno, bez curenja podataka i rezultat je vidljiv”.kaže Karamarko.

Radoje Arsenić

----------------------------------------------------------------

Produžen pritvor

Od našeg stalnog dopisnika

Banjaluka, 19. januara – Vanraspravno veće Opštinskog suda u Rijeci odredilo je danas jednomesečni pritvor pomoćniku ministra bezbednosti Bosne i Hercegovine i načelniku Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i terorizma Vjekoslavu Vukoviću, javio je Radio Republike Srpske. Vuković je uhapšen 16. januara zbog osnovane sumnje da je učestvovao u pripremi ubistva i prodaji oružja.

„Okrivljeni se tereti da je drugima omogućio da dođu do oružja i eksplozivnih sredstava za koje je znao da su namenjeni za izvršenje krivičnog dela. Vukoviću je određen pritvor zbog opasnosti da bi mogao da pobegne”, preneo je Radio Republike Srpske izjavu portparola Opštinskog suda u Rijeci Sandre Jurinović. Ona je kazala da je riječko Opštinsko tužilaštvo zatražilo da se, ranije pokrenuti postupak, protiv Ivana Filipovića i Roberta Dragina, spoji sa postupkom protiv Vukovića. Jer, Vuković je navodno oružje i eksploziv nabavio i prodao njima dvojici. Filipović i Dragin su nabavili oružje i eksploziv za obračun sa konkurentima u obezbeđivanju noćnih klubova, diskoteka i restorana u Rijeci.

Ministar bezbednosti Bosne i Hercegovine Tarik Sadović sastao se sa prvim zamenikom visokog predstavnika u BiH Rafijem Gregorijanom. Sadović je, prema izveštajima elektronskih medija, rekao da je Vuković bio „izuzetno blizak američkim obaveštajnim krugovima u BiH” i da istražni postupak „treba da pokaže ima li u ovom slučaju elemenata krivične odgovornosti”.

B. Marić

[objavljeno: 20/01/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.