Sedamdesetogodišnjak sprečio pljačku Poštanske štedionice

Izvor: Politika, 26.Apr.2010, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sedamdesetogodišnjak sprečio pljačku Poštanske štedionice

Penzioner M. D. se fizički obračunao sa lopovima koji su prethodno savladali radnika obezbeđenja

„To je bila moja građanska dužnost”, kaže za „Politiku” sedamdesetjednogodišnji M. D. koji je juče ujutru oko osam sati sprečio dvojicu maskiranih razbojnika da opljačkaju filijalu Poštanske štedionice u Južnom bulevarubroj40 u Beogradu. On je presreo pljačkaše naoružane pištoljima i fizički se obračunao sa njima. Tom prilikom je i sam povređen i zbrinut >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u Urgentnom centru, odakle je kasnije pušten na kućno lečenje.

Napadači su prethodno savladali radnika obezbeđenja i lakše ga ozledili, pa su se okrenuli prema radnicama iza šaltera i uzeli novac.

– Nisu pravili veliku buku, kada sam ušao i stao u red ispred šaltera. Nije bilo gužve, unutra su bili samo zaposleni i jedna gospođa koja je čekala ispred mene. U trenutku je neko povikao da je reč pljački, a momci koji su lice sakrili hirurškim maskama krenuli su ka izlazu – svedoči nam M. D.

Kandidat za novu urbanu legendu prestonice u filmskom obračunu je, kako kaže, zadobio tri do četiri udarca u glavu drškom od pištolja koju su napadači oteli od radnika obezbeđenja. Zbog toga je izgubio mnogo krvi, ali su i uplašeni napadači ostali bez plena i pobegli niz Južni bulevar, ostavivši na mestu događaja hirurške maske koje su im spale u tuči sa sedamdesejednogodišnjakom.

– Osetio sam kako mi lipti krv. Okrenuo sam se ka šalterima. Video sam gomilu novca rasutog po podu i na pultu. Shvatio sam da razbojnici nisu uspeli da odnesu ono po šta su došli. Prevezli su me u Urgentni centar. Tamo su me pregledali i poslali u lokalni dom zdravlja. Primio sam antitetanus. Kada su me moji kod kuće pitali šta mi se dogodilo, najpre nisam ni hteo da im objašnjavam, pa sam im rekao da sam pao i tako se povredio – objašnjava nam M. D. koji je insistirao da ne objavljujemo njegovo puno ime niti fotografiju, jer, kako kaže ne želi da privlači veliku medijsku pažnju.

Heroj jučerašnjeg dana, inače mašinski inženjer u penziji, na pitanje, šta ga je navelo na poduhvat vredan divljenja, odgovara da jednostavno nije mogao da dozvoli razbojnicima da odu sa punim torbama novca koji je bio namenjen uglavnom za isplatu penzija. On ih je, kaže, napao u trenutku kada to nisu očekivali i kada su već mislili da su „olakšali” štedionicu.

– Obojica su viši od mene – jedan ima oko 190, a drugi 180 centimetara, ja sam visok 176. Nije mi bilo svejedno, pogotovo što su imali pištolje. Hteo sam da ih iznenadim. Gledao sam kako da im otmem plen. Osim zaposlenih službenica i radnika koga su razoružali nije bilo nikoga ko bi „uskočio” i pomogao mi. U radnji koja se nalazi u blizini sedela su tri momka, ali možda nisu odmah ni videli šta se dešava. Ne krivim što nisu pritekli u pomoć, pogotovo što su pljačkaši bili naoružani – svedoči nam M. D. i u šali zaključuje da svakako ne bi ovako reagovao da je ovaj novac deljen sirotinji, a ne maskiranim banditima.

N. Belić

[objavljeno: 27.04.2010]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Superdeka sa Vračara - Penzioner sprečio pljačku banke!

Izvor: Press, 26.Apr.2010

Milan D. (71) iz Beograda, penzionisani inženjer, skočio na dvojicu naoružanih razbojnika kada su sa plenom pokušali da pobegnu iz banke. Posle tuče i rvanja sa penzionerom pljačkaši pobegli bez para .Penzioner Milan D. (71) sprečio je juče dvojicu...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.