Savić: Očekujemo nove detalje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Dec.2016, 10:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savić: Očekujemo nove detalje

Pravni zastupnik porodica dvojice stradalih gardista u Topčideru 2004. godine, Predrag Savić izjavio je danas da nakon formiranja Komsije za razmatranje činjenica i okolnosti vezanih za njihovu smrt očekuje nove detalje, kao i da je formiranje te komisije hrabra odluka države.

Savić je dodao da je već došlo do nekih bitnih pomaka, ali da on nema mandat da o tome govori.

Takođe, ističe i da je nedopustiva upotreba slučaja u dnevno političke svrhe, i da to "vređa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << roditelje".

Savić je, gostujući na RTS, istakao da je zahtev za saslušanje Vuka Jeremića prvi put izneo 6. oktobra 2015. godine, a da je taj zahtev ponovljen u aprilu ove godine, u pisanoj formi.

"Očekujemo i nove detalje i mi ćemo predlagati izvođenje novih dokaza. Međutim ovde je simptomatično što tužilaštvo nije radilo svoj posao i što nas je svojom neaktivnošću dovelo u situaciju da smo još u fazi predistražnih radnji i da ne postoji naredba o sprovođenju istrage", istakao je Savić.

Kako je rekao, advokati porodica su 2006. godine tražili saslušanje bivšeg načelika Generalštaba Branka Krge, a da je on saslušan u decembru 2014, i tad je pomenuo Vuka Jeremića.

"Mi smo onda tražili samo da se sasluša Jeremić", rekao je Savić napominjući da vrlo poštuje Jeremićev ugled i sve što je postigao na međunarodnoj i domaćoj političkoj sceni.

Ističe, međutim, da je nedopustiva upotreba tog slučaja u dnevno političke svrhe.

On je rekao i da su porodice gardista, koje su, kako je rekao, prošle kroz višestruku golgotu, sa olakšanjem primile odluku o formiranju Komisije.

Upitan šta očekuje od rada Komisije, Savić je rekao da je do nekih bitnih pomaka već došlo, ali da on nema mandat da o tome govori.

"Ubeđeni smo da kroz dalji rad prvo treba da dođemo do naredbe o sprovođenju istrage. Mi smo i do sada bili na strani tužilaštva, ali ono nije bilo na našoj strani, na strani istine i pravde", rekao je Savić.

On je dodao da je uloga pravnih zastupnika porodica formiranjem Komisije značajno ojačana.

"Možemo da verujemo da postoji nada da se konačno prizna da su gardisti ubijeni, a potom i da se traže počinioci tog krivičnog dela koje opterećuje čitavu zemlju", zaključio je Savić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.