Saslušavaju se svedoci u istrazi protiv JSO

Izvor: Studio B, 03.Nov.2011, 20:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saslušavaju se svedoci u istrazi protiv JSO

U Specijalnom sudu u Beogradu počela su saslušanja svedoka u istrazi o oružanoj pobuni Jedinice za specijalne operacije (JSO) u novembru 2001. godine.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević rekao je danas da se saslušavaju svedoci koji bi mogli da imaju saznanja u vezi sa tim događajem.

Prethodno su, kako je naveo, saslušani i osumnjičeni za organizovanje pobune koji služe višedecenijske kazne u zatvoru - nekadašnji komandanat JSO Milorad Ulemek >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Legija, Duško Maričić Gumar i Zvezdan Jovanović i protiv njih su doneta rešenja o sprovođenju istrage.

Po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal 20. septembra su uhapšena četvorica bivših pripadnika JSO, a nedelju dana kasnije predao se i peti osumnjičeni, takodje bivši pripadnik te jedinice.

Protiv Veselina Lečića, Miće Petrakovića, Dragoslava Krsmanovića, Vladimira Potića i Dragiše Radića pokrenuta je istraga posle saslušanja kod istražnog sudije i određen im je pritvor.

Tužilaštvo za organizovani kriminal iniciralo je istragu zbog sumnje da su organizovali oružanu pobunu zajedno sa pokojnim vodjom "zemunskog klana" Dušanom Spasojevićem.

Organizatorima oružane pobune preti kazna od najmanje pet do 20 godina zatvora, a učesnicima od tri do 15 godina zatvora.

Tužilaštvo ih tereti, jer su organizovali pobunu jedinice u novembru 2001. koja je otkazala poslušnost i prekinula sve veze sa komandom, blokirala bazu u Kuli, ispostavila zahteve za smenu ministra unutrašnjih poslova, načelnika Resora državne bezbednosti i njegovog zamenika.

Potom je uz upotrebu borbenih vozila i naoružanja blokirala autoput kod Vrbasa.

Narednih dana je to ponovila i blokadom autoputa kroz Beograd kod "Sava centra", odbijajući istovremeno i naredjenja da se jedinica vrati u svoju bazu u Kuli.

Uzrok pobune je, kako su tada obrazlagali komandanti jedinice, bilo nezadovoljstvo njenih pripadnika zbog hapšenja braće blizanaca Banović, Nenada i Predraga, optuženih u Hagu, a "beretke" su zahtevale da se hitno donese i Zakon o saradnji sa Tribunalom.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.