Izvor: B92, 12.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saslušani novinari o "Ćuruviji"

Beograd -- Pred istražnim sudijom Draganom Lazarevićem, saslušani su novi svedoci u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije.

Saslušani su direktor RTS-a Aleksandar Tijanić, a zatim Miroslav Marković, novinar koji je u listu Ekspres politika napisao tekst "Ćuruvija dočekao bombe", nakon koga je Ćuruvija ubijen. Iskaze su dali i novinar Milovan Brkić, kao i urednik lista "Ekspres politika" Đorđe Martić.

U izjavi dostavljenoj medijima, Tijanić je ocenio da "Slavko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ćuruvija nije imao drugog protivnika osim tadašnjeg kompletnog srpskog režima i neprijatelja do tadašnje tajne policije".

Tijanić je u izjavi napomenuo da je taj zaključak suština njegove "privatne istrage", a da po pravilu suda ne sme da govori o detaljima iskaza sa saslušanja pred sudijom.

Novinar Miroslav Marković autor je teksta "Ćuruvija dočekao bombe", koji je pet dana pre ubistva Ćuruvije objavljen u "Ekspres politici", a zatim pročitan i na Drugom dnevniku RTS-a.

Taj tekst je u javnosti ocenjen kao poziv na linč Slavka Ćuruvije, a u njemu između ostalog stoji: "U ovoj situaciji mudro su zaćutali svi oni koji su sve vreme priželjkivali `bombe za Srbe`? Reč je, dabome, o Slavku Ćuruviji. Danas, kad te željno očekivane i prizivane bombe ubijaju Srbiju, izdajnici ćute. Ako čekaju da Srbi i Srbija budu pokoreni uzalud čekaju. A ako su se nadali da će njihova izdaja biti zaboravljena, uzalud su se nadali."

Iako je specijalni tužilac Slobodan Radovanović u nekoliko navrata najavljivao da će do kraja 2006. godine biti podignuta optužnica protiv osumnjičenih za ubistvo Slavka Ćuruvije, ili da će u suprotnom saopštiti zbog čega optužnica nije podignuta, predmet je još uvek u fazi (pred)istražnih radnji.

To znači da nema osumnjičenih, već se svi saslušavaju u svojstvu svedoka, a tokom postupka neki od njih mogli bi da dobiju status osumnjičenog.

Istražni sudija Dragan Lazarević saslušaće do 19. januara 50 svedoka u vezi sa ubistvom Ćuruvije. Još nema zvanične potvrde da se na listi svedoka nalazi i ime bivše predsednice direkcije JUL-a Mire Marković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.