Izvor: S media, 01.Apr.2013, 09:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sartid: Dokazi se traže i u inostranstvu

Tužilaštvo za organizovani kriminal odmah posle pokretanja istrage protiv Nemanje Kolesara preduzelo korake kako bi iz inostranstva pribavilo dokumentacija.

"Tužilaštvo se putem međunarodne pravne pomoći obratilo nadležnim organima više država i zatražilo da dostave finansijsku dokumentaciju o novčanim transakcijama koje su u vezi sa prodajom Sartida", izjavio je za "Blic" tužilac Miljko Radisavljević.

Krivični postupak protiv Kolesara pokrenut je >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << krajem prošle nedelje posle krivične prijave radne grupe Ministarstva unutrašnjih poslova, koja je došla do podataka da je određenu ulogu u prodaji smederevske železare imao i bivši šef kabineta dr Zorana Đinđića. Kolesar je osumnjičen da je, dok je bio na toj funkciji, naredio pokretanje stečaja u "Sartidu", kao i da je uticao da se predmet o ovom slučaju iz požarevačkog Trgovinskog suda prebaci u beogradski. Istovremeno, on se tereti i da je imao ulogu u skidanju hipoteka sa imovine "Sartida", koje su bile ustanovljene radi obezbeđenja potraživanje domaćih banaka u iznosu većem od 1,2 milijarde dolara.

Njemu je, nakon saslušanja u tužilaštvu, određeno policijsko zadržavanje do 48 sati.

Radeći na slučaju "Sartid", radna grupa MUP-a je dopunila i krivičnu prijavu protiv Gorana Kljajevića, bivšeg predsednika Trgovinskog suda u Beogradu.

U međuvremenu Više tužilaštvo u Beogradu je protiv Kljajevića podnelo zahtev za proširenje istrage. Ovaj postupak protiv nekadašnjeg predsednika beogradskog Trgovinskog suda i još nekoliko osumnjičenih u slučaju "Sartid" pokrenut je sredinom prošle decenije pred redovnim pravosudnim organima u Palati pravde.

Da li će istragu protiv Kljajevića nastaviti Viši sud ili će se bivši predsednik Trgovinskog suda priključiti Kolesaru u postupku Tužilaštva za organizovani kriminal, zavisiće od odluke istražnog sudije Višeg suda o zahtevu za proširenje istrage.

(Blic)

Foto:PrtSC/youtube

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.