Izvor: B92, 24.Avg.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saopštena imena poginulih radnika

Beograd -- Beogradska policija saopštila je imena radnika poginulih u nesreći na gradilištu u Ulici omladinskih brigada.

Poginuli su Zdravko Drča, Branko Smiljanić, Petar Subotić i Đorđe Ušljebrka, iz Beograda. Dragan Dukić i Slavko Grubor, iz Šapca, zadobili su teže povrede, a lakše je povređen Slobodan Mirković, iz Lajkovca.

Policija je saopštila da je do nesreće došlo kada se, iz još neutvrđenih razloga, prevrnula hidraulična dizalica, nosivosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 120 tona, firme Elit kop iz Zemuna.

Nedovoljna zaštita na radu

U narednih nekoliko dana Inspekcija rada trebalo bi da saopšti šta je uzrok jučerašnje nesreće na gradilištu na Novom Beogradu. U ovoj godini stradala su 33 radnika, najviše na gradilištima. Zbog toga je Ministarstvo rada odlučilo da od sutra sve inspektore pošalje u kontrolu gradilišta širom Srbije.

Tokom dana inspektori rada uzimali su izjave od firme-poslodavca, "Elit kopa" iz Zemuna, izvođača radova, povređenih radnika i očevidaca. Proveravali su dokumente o tehničkoj ispravnosti dizalice, ali i koliko su radnici na gradilištu bili obučeni, kaže za B92 inspektorka rada Ljubica Bogunović: "Mi ne možemo ništa pretpostavljati, moramo utvrditi činjenično stanje."

Ministarstvo rada je zbog jučerašnje nesreće odlučilo da u naredna dva meseca inspektori obiđu sva gradilišta u Srbiji. Kako objašnjava pomoćnica ministra rada Živka Đurić, problem je u tome što poslodavci ne poštuju propise o bezbednosti radnika, ali i to što nema dovoljno inspektora da ih kontrolišu: "Nezamislivo je da se dešavaju smrtne povrede gde se radi o pribavljanju jednog kaiša od 3,5 hiljada dinara."

U Sindikatu Nezavisnost, međutim, navode da bi stalna kontrola bezbednosti radnika i veće kazne za poslodavce dali mnogo bolje rezultate. Pri tom, kako kaže predsednik tog sindikata Branislav Čanak, retko se desi da neko odgovara za stradanje i povrede radnika: "Do pre dve godine, kada inspekcija rada dođe na građevinu, ako nađe nekog radnika da ne nosi šlem, poslodavac plaća 50 dinara kaznu. Šta je 50 dinara, kutija šibica. Sad je to povećano, ali i dalje je besmisleno. Mora se zapretiti vrlo strogim kaznama poslodavcima da, ako se to desi, mnogo će ih koštati, pa će valjda da zaključe da im se ne isplati."

Povodom jučerašnje nesreće u krugu Fabrike odlivaka, Sekretarijat za imovinsko pravne poslove grada Beograda saopštio je da investitor i izvođač radova na megamarketu Rodić nije imao građevinsku dozvolu i da je zato 15. avgusta naloženo da se obustave svi radovi osim na zaštiti gradilišta.

ASNS: Odgovornost Inspekcije rada

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata optužila je danas Inspekciju rada da snosi deo odgovornosti za pogibiju četiri radnika. "Zbog neodgovornosti Inspekcije, koja je u nadležnosti Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, naša gradilišta sve više liče na gubilišta. Tražimo od resornog ministra Slobodana Lalovića da pređe sa reči na dela, da bezbednost i zaštita na radu budu ostvareni i u praksi", navodi ASNS.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.