Sandžak na mapi odvojen od Srbije

Izvor: Blic, 19.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sandžak na mapi odvojen od Srbije

PRIJEPOLJE - Karta Sandžaka objavljena uz tekst o rezultatima predsedničkih izbora u lokalnom listu „Polimlje" izazvala je brojne reakcije ne samo u Prijepolju već i susednim opštinama. Na toj karti se ova oblast „graniči" sa Srbijom, Kosovom i Crnom Gorom i sastoji od šest srpskih opština (Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Priboj, Prijepolje i Nova Varoš) i pet crnogorskih (Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Rožaje i Plav). Osim toga, na ovoj karti nije naznačena ni međudržavna >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << granica između Srbije i Crne Gore.

Predsednici prijepoljskih stranačkih odbora Dobro Lazarević (DS), Vukosav Tomašević (DSS), Milan Gačević (NS) i Budimir Tešević (SD) kažu da je objavljivanje ovakve karte „rušenje Ustava Srbije" .

- Crta se fantomska tvorevina na teritoriji dve suverene države, a sve to ima elemente krivične odgovornosti, pre svega zbog očiglednog napada na Ustav Srbije, uznemiravanja građana, kao i podsticanja verske i međunacionalne netrpeljivosti. Zato i tražimo reakciju javnog tužioca - stoji u njihovom reagovanju.

Zoran Despotović, predsednik OO SRS i republički poslanik, ističe kako je karta „kosovizacija Raške oblasti".

- Više je nego poznato da na ovim prostorima ništa nije slučajno i verujem da se radi o sinhronizovanim aktivnostima. Srpski radikali na ovo glasno ukazuju i opominju sve u Srbiji i međunarodnoj zajednici.

U saopštenju „Polimlja" stoji da su ilustraciju za članak „Sandžak odlučio" preuzeli sa sajta i greškom je objavili bez potpisa.

- Granice prikazane na slici nikako nisu administrativne niti je slika objavljena sa bilo kakvom težnjom da one takve i postanu - tvrde u listu „Polimlje", na čijem čelu je v.d. direktora i glavni i odgovorni urednik Emir Kurtović.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.