Sanaderu preti optužnica za malverzacije oko cene struje

Izvor: Glas javnosti, 17.Jan.2012, 14:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sanaderu preti optužnica za malverzacije oko cene struje

ZAGREB - Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader uskoro mogao biti optužen i za učešće u nelegalnoj prodaji struje šibenskom kombinatu TLM-u i mostarskom Aluminiju, pri čemu je Hrvatska elektroprivreda, po sumnjama istražilaca, oštećena za 600 miliona kuna (79,7 miliona evra).

Sanaderu se već sudi za ratno profiterstvo, odnosno primanje provizije Hipo banke, i uzimanje deset miliona evra mita od mađarske kompanije MOL za preuzimanje Ine, a podignuta je i optužnica u slučaju Fimi >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << medije preko koje su se punili crni fondovi HDZ-a.

Po pisanju Večernjeg lista, Sanader bi već narednog petka, zbog nelegalne prodaje struje, mogao da iznese svoju odbranu pred istražiocima Kancelarije za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala.

Sanadera konkretno sumnjiče da je bivšeg vicepremijera Damira Polančeca, bivšeg šefa HEP-a Ivana Mravka i bivšeg šefa TLM-a Ivana Koštana, podsticao na krivično delo, odnosno sklapanje štetnog ugovora za HEP.

Kancelarija smatra spornim dva sastanka, održana 5. septembra i 18. decembra 2006. godine, koji su bili neformalni sastanci političara i preduzetnika, a na kojima je Sanader navodno, prema izjavama svedoka, de fakto sam odlučio da se pri sklapanju ugovora TLM-HEP-Aluminij Mostar primeni formula po kojoj će cena struje za Mostar biti određena delom od 28 odsto cene proizvedenog aluminijuma.

Objedinjeno suđenje Sanaderu za proviziju od Hipo banke i mito od MOL-a, koje je počelo u novembru 2011. godine, nakon saslušavanja svedoka prekinuto je do 23. februara kada će biti saslušani preostali svedoci.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.