Samo za struju dug šest milijardi

Izvor: Blic, 09.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samo za struju dug šest milijardi

Kada bi Nišlije potpuno izmirile dug „Elektrodistribuciji", od tih para mogle bi da se naprave bar još tri trafo-stanice. Kada bi se dugovanja korisnika parnog grejanja „Toplani" svela na nulu, mogli bi da se plate utrošeni energenti za dva meseca. Vodovod „Naisus" od dugovanja bi mogao da rekonstruiše seoske vodovode, a JKP „Medijana" bi gotovo duplirala broj vozila za odvoz smeća.

Nišlije su sa dugovanjem od oko pet milijardi dinara za struju neslavni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rekorderi u Srbiji. Domaćinstva duguju oko četiri milijarde, a firme i ustanove još milijardu.

- Tim parama mogli bismo da izgradimo bar još tri trafoa, i to najjače snage. Time bismo praktično duplirali broj ovih najvećih trafo-stanica - kaže Snežana Micaković, rukovodilac sektora za logistiku „Elektrodistribucije".

„Toplana" bi od naplaćenog duga vrednog 250 miliona dinara, mogla da plati dug za kupovinu energenata. „Toplani" domaćinstva duguju 180 miliona dinara, preduzeća i institucije oko 70 miliona dinara, a „Toplana" se zadužila kreditom za kupovinu energenata.

- Sa 250 miliona mogli bismo da obezbedimo energente za najmanje dva meseca, odnosno za trećinu grejne sezone - kaže Gradimir Ilić, direktor „Toplane".

Iznos dugovanja Nišlija za vodu bio bi dovoljan za saniranje seoskih vodovoda.

- Za oko 800 miliona dinara, koliko nam duguju domaćinstva, rekonstruisali bismo vodovode u više sela i ostalo bi para za sanaciju dotrajale vodovodne mreže u gradskim ulicama - ističe Zoran Stamenković, pomoćnik direktora „Naisusa".

Za dug građana prema „Medijani" od 142 miliona dinara komunalci bi mogli da nabave još 18 smećara.

- A to bi rezultiralo neuporedivo efikasnijim radom, jer bi veći broj vozila pokrivao manje rejone - komentariše Goran Radoičić, pomoćnik direktora za razvoj JKP „Medijane".

Pljušte tužbe

Nišlije duguju ukupno za struju i komunalije oko 6,2 milijarde dinara. Javna preduzeća pokušavaju da doskoče neredovnim platišama utuženjima i isključenjem struje, grejanja i vode.

Elektrodistribucija je utužila 7.500 dužnika za struju, a u više desetina domaćinstava isključila struju. Bez vode je svakodnevno stotinak domaćinstava i lokala. Toplana je utužila 950 korisnika grejanja, a „Medijana" preko suda potražuje 75 miliona dinara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.