Samo Makedonci hoće u rudnik

Izvor: Politika, 05.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samo Makedonci hoće u rudnik

Rudnik olova i cinka na planini Rudnik, najbolji u Srbiji, nikako da dođe do još 50 rudara

Rudnik – Da li biste radije radili u Rudniku olova i cinka (ROC) za mesečnu platu od 250 do 400 evra ili bili bez zaposlenja? Ako pitate 52 makedonska rudara iz okoline Zletova, smeštena u samačkom hotelu na Rudniku, onda je odgovor: rabota, nema vtoro. Na nedavnim sajmovima zapošljavanja, održanim u Čačku i Gornjem Milanovcu, ROC-ov kadrovik je, od više stotina nezaposlenih, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pronašao samo jednoga spremnog da se prihvati „hleba sa devet kora".

– Imamo svog 351 radnika, u ispomoć nam je stiglo još 30 ljudi koje su nam „pozajmili" RGP iz Vrdnika i RDS iz Bora, a još nam, pod hitno, treba 50 rudara. Posle kraha rudnika „Zletovo" u Makedoniji, primili smo njihovih 70 kopača. Nedavno su proradili „Lece" kod Medveđe, „Suva ruda" kod Raške, a obnovljena je proizvodnja i u Zletovu, pa se dvadesetak Makedonaca vratilo tamo, bliže im je kući. Ostalih 50 nemaju nameru da odu, bar neće to skoro učiniti, jer uslove koji ovde imaju ne mogu tamo da dobiju – reče za „Politiku" direktor Aco Ilić.

Rudari iz Makedonije imaju besplatan smeštaj u samačkom hotelu ROC-a, besplatne obroke i plaćen prevoz do kuće i natrag jednom u mesecu. Pred hotelom je telefonska govornica iz koje, takođe o trošku rudnika, mogu da razgovaraju sa svojim porodicama. Plate čak dvostruko više nego u zavičaju. Nije ni čudo, budući da je ovo najuspešniji rudnik u zemlji, sa modernom opremom i stopostotnim izvozom.

– Ovde sam pune dve godine, kopač sam u jami, dobro je, ne žalim se. Mogao bih da se vratim u Zletovo, ali neće da mi plate prevoz na posao, a ja sam od rudnika 40 kilometara daleko. Voleo bih da dobijem srpsko državljanstvo i da ovde dočekam penziju – kaže pedesetdvogodišnjak Stojan Angelov iz Kočana.

Pet godina mlađi Marjanče Timčevski došao je u ROC pre devet meseci. Zadovoljan je, a što je odvojen od porodice – šta se može, mora se ići za poslom. Ostaje na Rudniku, kaže, dokle god bude posla za njega...

B. Lomović

[objavljeno: 06.05.2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.