Salu za fizičko grade sami

Izvor: Blic, 01.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Salu za fizičko grade sami

KRAGUJEVAC- Osnovna škola „Svetozar Marković", iako je već decenijama među najboljima u Kragujevcu, već šest godina nema fiskulturnu salu. Jedina u Srbiji ostvaruje sopstveni prihod, i u gradnju nove sportske sale uložila je više od 20 miliona dinara. Za završetak započetog i do pola sagrađenog objekta potrebno je još 20 miliona dinara, ali nema pomoći ni iz opštinskog ni republičkog budžeta. Dok se sala ne dovrši učenici ove škole moraju da vežbaju u sportskoj hali „Jezero".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />


- Naši profesori su sami konstruisali i napravili do sada 15 fono sistema i kabineta za učenje stranih jezika i simultane prevode. Opremili smo škole u Kragujevcu, Paraćinu, Podgorici i Bijelom Polju. Izradili smo i 16 kompletnih kabineta za fiziku, koji su potpuno opremljeni za eksperimentalni i labolatorijski rad sa demonstracijama i ogledima. Mi radimo sve – od enterijera do učila. Proizveli smo i dva multimedijalna centra. Jedini smo u Srbiji koji to možemo i umemo da uradimo, pa zato Zavod za udžbenike i nastavna sradstva sve upućuje na nas, kaže direktor OŠ „Svetozar Marković" Mile Stanić i dodaje da je sva zarada mogla da se raspodeljuje u plate, ali je kolektiv ove školske ustanove odlučio da se novac ulaže u nastavu.

Profesori i ostali radnici ove škole sami rade sve. Prave stolice, klupe, elektornske sisteme i sklopove. Od 2001. godine je tavan, koji je bio pun starih stavri i loma, preuređen u kabinete za multimedijalnu nastavu površine 420 kvadratnih metara. Čak su molerske radove obavili sami.

- Rekonstruisali smo i bazen u podrumu škole, koji nije radio skoro dve decenije. To je sada plivalište dugo 12,5 metara sa toplom vodom, svlačionicama, aparatima za sušenje kose. To je sve koštalo preko 11 miliona dinara, kaže Mile Stanić.

Da je ova škola zbog svojih sadržaja najpopularnija u gradu govori i to što je broj učenika povećan za 60 odsto u poslednjih pet godina. Stara fiskulturna sala pretvorena je u učionice i kabinete, kako bi se našlo više prostora, svake godine više od 400 učenika ostaje neupisano u ovu školu jer za njih nema mesta.

- Razlikujemo se od drugih zato što u našoj školi svako dete, od prvog do osmog razreda, radi na kompjuteru. Svi, od početka, uče engleski jezik, a od petog razreda svi uče i francuski, kao drugi strani jezik. Sva deca su u školi najkasnije do 17.00 sati, što se uklapa sa najsavremenijim svetskim standardima. U dnevnom boravku ima 360 učenika, i za to vreme uče, imaju tri obroka, i bave se folklorom, glumom, slikanjem, naukom. Mi smo jedina škola u kojoj deca imaju korektivnu gimnastiku za ravne tabane i krivu kičmu. Učenici od prvog do trećeg razreda kući ne nose knjige i sveske, jer sve domaće zadatke završavaju zajedno, u školi. Naša škola se kompletno čisti na svakih sat vremena, a imamo i školskog policajca koji brine o bezbednosti đaka, priča Mile Stanić.

I ako je dobila odobrenje za izgradnju nove fiskulturne sale od gradske Uprave za urbanizam, i zeleno svetlo od Ministarstva prosvete da izgradi i balon salu i internat za smeštaj učenika koji žive van Kragujevca, škola „Svetozar Marković" i dalje može da se uzda jedino u svoje prihode. A njeni profesori i radnici prave i prodaju stolice, klupe, kabinete, multimedijalne učionice, fono – sisteme i sve elektronske i mehaničke sklopove. Državi su platili porez od oko pet miliona dinara.

Zakasnili za ovogodišnji budžet

Kako je za BLIC izjavio zamenik gradonačelnika Saša Milenić, OŠ „Svetozar Marković" jeste elitna ne samo u Kragujevcu, već i u Srbiji. Grad je zainteresovan da uloži pare, ali problem je to što je škola sve potrebne dozvole pribavila tek pre par meseci. Za ovogodišnji budžet su zakasnili, pa će morati da sačekaju rebalans ili 2009. godinu, kaže Saša Milenić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.