Izvor: B92, 03.Jan.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sahranjen vojnik Dušan Petrović

Zaplanjska Toponica, Beograd -- Vojnik Dušan Petrović iz Zaplanjske Toponice koji je izgubio život 1. januara, sahranjen je na lokalnom groblju.

Roditelji i rodbina vojnika nisu želeli da govore sa novinarima niti su dozvolili snimanje sahrane. Starešina jedinice u kojoj je Petrović služio vojsku potpukovnik Slavoljub Stojanović rekao je novinarima da "ne zna šta se dogodilo i da će to saopštiti istražni organi". "Dušan je bio izuzetan vojnik i nikada niko u jedinici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nije imao primedbi na njega", rekao je Stojanović.

Istražni sudija niškog Okružnog suda Zoran Saveljić, koji vodi istragu, saopštio je da nikakvi detalji neće biti saopštavani javnosti dok istraga ne bude okončana, a vršilac dužnosti predsednika Okružnog suda u Nišu Novica Stevanović rekao je da će rezultati istrage biti saopšteni do 10. januara.

"Obdukcija je izvršena istog dana. Istražni sudija je naložio i veštačenje balističara i trasologa. Svima je dao rok do 10. januara i tada bi trebalo da budu saopšteni zvanični rezultati o nesreći", rekao je Stevanović.

Niška Televizija 5 objavila je da je Petrović izvršio samoubistvo i da je pored njegovog tela nađeno oproštajno pismo. Međutim, Petrovićeva porodica ne veruje u to i navodi da je Petrović prethodnog vikenda bio kod kuće i da nije pokazivao znakove depresije.

Petrović je nastradao u prvom satu nove 2005. godine i pronađen je mrtav na stražarskom mestu broj pet pored skloništa za avione.

Vojni zvaničnici posetili mesto pogibije

Vojni zvaničnici SCG obišli su vojni aerodrom "Lađevci" kod Kraljeva. Ministar odbrane Prvoslav Davinić, dosadašnji načelnik Generalštaba Vojske SCG Branko Krga i novi načelnik, general-potpukovnik Dragan Paskaš, uputili su saučešće porodici poginulog vojnika Dušana Petrovića. U saopštenju se navodi da su Davinić, Krga i Paskaš u razgovoru s komandantom vazduhoplovne baze, pukovnikom Gvozdenom Uroševićem, i ostalim starešinama naveli da je Vojska spremna da odgovori na sve zahteve civilnih pravosudnih organa, u čijoj je nadležnosti taj slučaj.

Razgovoru su prisustvovali i lekari Vojnomedicinske akademije, psihijatar Dušan Paunović i psiholog Suzana Jovanović, dodaje se u saopštenju.

Prvoslav Davinić je ranije rekao da će civilni istražni organi objaviti saopštenje, ali tek kada nalazi budu potpuni. "Ja sam dobio sve detalje uviđaja, ali ne bi bilo uputno da ih ja saopštavam javnosti jer su civilni istražni organi vrlo kategorični u tome da su oni preuzeli nadležnost i da su oni najmerodavniji da daju autentične i ovlašćene izjave o tome šta se zapravo tamo desilo", rekao je Davinić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.