Izvor: B92, 11.Jul.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sahranjen Pol Hlebnjikov

Moskva -- Ubijeni glavni urednik ruskog izdanja ekonomskog magazina "Forbs " Pol Hlebnjikov sahranjen je u Moskvi.

Hlebnjikov je ubijen je sa četiri hica u petak uveče, u blizini svoje kancelarije u Moskvi i izdahnuo je u ambulantnim kolima na putu za bolnicu. BBC javlja da su na mestu ubistva pronađene čaure različitih kalibara, što ukazuje da je bilo dva napadača. U "Forbsu" je u maju ove godine objavio da u Moskvi živi najviše milijardera na svetu, a Hlebnjikov, američki >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << državljanin, u svojim tekstovima je otvoreno kritikovao bogatu elitu Rusije.

Kako za B92 javlja dopisnik Aleksandra Stojanović, Tužilaštvo i profesionalna javnost uvereni su da je reč o naručenom ubistvu, koje je - kako kažu u Tužilaštvu - vezano sa profesionalnom delatnošću žrtve. Ono što je mnogim medijima prvo napamet jeste lista najbogatijih ljudi u Moskvi i Rusiji, koju je "Forbs" objavio u maju. Nekima od prozvanih nije se dopalo da javnost zna koliko su bogati. Hlebnjikov, koji je bio istraživački novinar u oblasti ekonomije i poltike, svakako nije bio omiljena osoba ruskih oligarha. Godine 2001, objavio je knjigu o ruskoj privatizaciji "Kum Kremlja", koja je jako naljutila Borisa Berezovskog, koji je planirao da ga tuži, ali on, u međuvremenu, uživa azil u Velikoj Britaniji.

Berezovski, koji živi u Londonu, rekao je da je Hlebnjikov nastradao zbog "nepažljivog baratanja činjenicama". Kolege Hlebnjikova iz magazina "Forbs", međutim, tvrde da Hlebnjikov u poslednje vreme nije radio ni na kakvom slučaju i da se spremao da ode iz Rusije i odredi sebi zamenu. Oni takođe smatraju da objavljivanje liste bogataša teško da ima ikakve veze sa ubistvom. Igor Jakovljenko iz Saveza ruskih novinara kaže da se Hlebnjikov bavio jako opasnim poslom - istraživanjem ruskog biznisa.

Informaciju o profesionalnoj delatnosti i njenim rizicima, tužilaštvo i policija nadaju se da će naći u kancelariji žrtve, koju su pretresli u subotu. Pronađen je i auto, iz kojeg je pucano, a u toku je i akcija "Vulkan 5 ", u kojoj treba da se pronađu strelci.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.