SUBOTIĆEV SLUČAJ ZASTAREO

Izvor: Kurir, 09.Maj.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SUBOTIĆEV SLUČAJ ZASTAREO

BEOGRAD - Advokatski tim Stanka Subotića Caneta saopštio je juče da bi Rusija, prema važećem međudržavnom ugovoru, trebalo da odbije zahtev za izručenje njihovog klijenta zbog zastarelosti navodnog krivičnog dela koje mu se pripisuje. Branioci veruju da bi to trebalo da se dogodi jer je i dalje na snazi Ugovor o pravnoj pomoći, koji su FNR Jugoslavija i SSSR potpisale 24. februara 1962. godine. Taj ugovor predviđa da između država ugovornica nema mesta izdavanju lica protiv kojih je >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << pokrenut krivični postupak ili treba da se izvrši kazna.

U važećem ruskom krivičnom zakonu postoji jedno krivično delo čiji elementi odgovaraju delu zloupotrebe službenog položaja za koje se Stanko Subotić tereti, a to je zloupotreba ovlašćenja. Maksimalna kazna u ruskom zakonu za ovo delo je pet godina i spada u kategoriju krivična dela srednje težine i za ta dela rok zastarelosti je šest godina, a računa se od dana izvršenja.

- S obzirom na to da se izručenje Stanka Subotića traži zbog dela izvršenog 1995. i krajem 1996, zastarelost za ta dela je, prema ruskom pravu, nastupila krajem 2002. godine. Stoga smatramo da pravne prepreke postoje kada je reč o Subotićevom izručenju jer je zastarelost nastupila pre prijema zahteva srpskih vlasti - ističu advokati.

U saopštenju se navodi i da se, prema Ugovoru o pravnoj pomoći, ekstradicija mora odbiti ukoliko se utvrdi da za to postoji neka prepreka, što je u ovom slučaju, kategorični su branioci, zastarelost. Subotić je prošle nedelje uhapšen na aerodromu u Moskvi po Interpolovoj poternici. Protiv njega je Specijalno tužilaštvo podiglo optužnicu zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj švercujući cigarete tokom devedesetih. Suđenje je zakazano za 19. maj u Specijalnom sudu.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.