Izvor: Blic, 18.Avg.2016, 21:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

STRUČNJACI U ŠOKU Samo nečovek može da ubije svoje dete

Za ubistvo deteta, posebno kada otac ili majka na njega dignu ruku, ni stručnjaci nemaju nikakvo razumno objašnjenje.

Tragedija u Veterniku šokirala je javnost, i nikome nije jasno šta je primoralo Arpada Saba (29) i kako je mogao da u kolevci, pošto je ubio ženu Slavicu, nožem iskasapi i svoju četvoromesečnu ćerkicu Nikolinu.

- Ubistvo deteta je zločin koji je neobjašnjiv i nema nikakvog opravdanja. Muškarac koji ubije svoje dete neretko to radi iz ljubomore, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jer smatra da mu je ono rival. Oseća netrpeljivost, jer je ubeđen da je sva pažnja majke usmerena ka detetu.

Pročitajte još:

A ako je uz to alkoholičar ili boluje od neke psihičke bolesti, on nema adekvatne mehanizme cenzure, niti unutrašnju moralnost i u stanju je da ubije dete - objašnjava psiholog Aleksandra Janković.

Monstrum Arpad Sabo navodno je bio pijan kada je izmasakrirao ženu i ćerku. Naša sagovornica naglašava da alkoholizam, koji je teška bolest, ne može da bude opravdanje za zločin. Ona takođe ukazuje i da žene koje su u vezi, braku sa takvim muškarcem prave grešku, jer mu se povinuju.

- Ti muškarci koji nemaju unutrašnju moralnost očekuju da se svi njima povinuju, opslužuju ih. A žene se trude da budu sve bolje prema njima, čime u stvari rade samo na svoju štetu, jer se ti muškarci ne mogu promeniti - kategorična je Aleksandra Janković.

Psihoanalitičar Nebojša Jovanović smatra da iza većine zločina roditelja stoji pomračenje uma.

- Izmenjena im je svest, moguće da zbog alkohola ili psihičke bolesti haluciniraju, nije im jasno šta rade.

Neretko decu ubijaju patološki ljubomorni očevi koji imaju iskrivljenu sliku o svemu. Smatraju da dete nije njihovo. Zbog tog umišljaja besni su na ženu, a strada i dete - navodi on.

Pročitajte još:

Kod alkoholičara koji ubiju ženu i dete, javlja se i sumanuta ideja da decu time oslobađaju patnje.

- Ti očevi smatraju „ja sam alkoholičar i ne mogu da se brinem o detetu, pa je najbolje da i njega ubijem“. Sve to se dešava u psihotičnoj epizodi, delirijumu, kada otac-ubica nije svestan realnosti - kaže Jovanović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.