Izvor: Blic, 14.Dec.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRJ se obavezala da zaštiti žrtve

SRJ se obavezala da zaštiti žrtve

BEOGRAD - Savezno ministarstvo unutrašnjih poslova, kao i MUP Srbije i Crne Gore, podržaće inicijativu koja je pokrenuta na regionalnom sastanku ministara unutrašnjih poslova održanom od 13. do 15 decembra u Tirani, a koji su povezani sa problemom zaštite žrtava trgovine belim robljem - rekla je juče za 'Blic' Brankica Grupković, pomoćnik saveznog ministra za unutrašnje poslove.

Grupkovićeva, koja je predstavljala >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << SMUP na skupu u Tirani, ističe da se radi o izjavi kojom se podržava inicijativa radnog tela za borbu protiv trgovine ljudima u okviru Pakta za stabilnost.

- Ova izjava, u principu, ne odstupa od načina na koji je do sada pitanje žrtava trgovine belim robljem rešavano u našoj zemlji, u smislu davanja odobrenja na privremeni boravak kod nas. Korak napred posle ovog sastanka je to što će se raditi na sprečavanju ponovne viktimizacije žrtava koje su često tretirane kao kriminalci - kaže Grupkovićeva. Ona ističe da je oko 50 žrtava seks-trafikinga na prostorima SRJ već dobijalo smeštaj u posebnim skloništu za žrtve trgovine belim robljem.

- Ovom izjavom prihvata se stav da dozvola privremenog boravka predstavlja ključni element strategije zaštite žrtve i svedoka i doprinosi da se pomogne većem broju žrtava trgovine belim robljem. Međutim, da bismo do kraja regulisali položaj žrtava, biće neophodno da se usvoji krivični zakon na saveznom nivou, kao i posebna pravila postupka u borbi protiv organizovanog kriminala koja predviđaju dodatne vidove zaštite svedoka - kaže Grupkovićeva i naglašava da je to neophodan uslov kako bi se žrtve odlučile da pristanu da svedoče.

Prema izjavi koju su potpisali predstavnici policija država iz regiona, kao i iz SRJ, potpisnice priznaju svoju odgovornost da se pozabave problemom trgovine ljudima u ovom delu Evrope na bazi saradnje i udruženih napora. Potpisnice potvrđuju da 'zakon o statusu žrtava trgovine podstiče žrtve da sarađuju sa istražnim organima i da svedoče', kao i da 'shvataju da se momentalnim vraćanjem žrtava iz zemalja iz kojih potiču umanjuje mogućnost prikupljanja potrebnih informacija za sudsko gonjenje ovog vida kriminala.

Izjava predviđa da će žrtvama trgovine biti omogućen rok od tri meseca u kome će moći da razmisle o tome da li bi želele da svedoče, a ukoliko se na to odluče, biće im izdavana privremena dozvola boravka u trajanju od šest meseci do okončanja sudskog postupka, ili kad god im je to potrebno. Takođe, vlasti zemalja u kojima budu pronađene žrtve trafikinga razmatraće i mogućnost davanja trajne boravišne dozvole iz humanitarnih razloga.

Kada su deca kao žrtve u pitanju, izjava predviđa da bi se takvoj deci određivali staratelji kako bi se osiguralo preduzimanje mera koje su u najboljem interesu deteta. Prema obrazloženju, dozvola privremenog boravka doprineće da se žrtve bolje pripreme za reintegraciju i spreči ponovna trgovina tim licima, sa kojima trgovci često stupaju u kontakt i prete im.

Potpisnici iz Tirane su se dogovorili i da unaprede identifikaciju žrtava trgovine da bi ih spasli od eksploatacije, da se uzdrže od toga da momentalno proteraju moguće žrtve trgovine zbog njihovog nezakonitog ulaska u zemlju i neregularnog boravišnog statusa, kao i da upute eventualne žrtve trgovine u prihvatilišta, pruže im socijalnu pomoć, zdravstvenu zaštitu, psihološku i pravnu pomoć vezanu za njihov položaj i moguće opcije.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana nedavno je u Londonu izneo podatak da od oko 700.000 žena koje se godišnje ilegalno prevedu preko granica zbog prostitucije, 200.000 ih prođe preko Balkana. Jugoslovenski ministar unutrašnjih poslova Zoran Živković je na tom skupu potvrdio da na jugoistoku Evrope cveta organizovani kriminal, ali i ukazao da su u njemu angažovane uglavnom albanske grupe s Kosova, iz Makedonije i Albanije.

Na nekoliko međunarodnih skupova održanih uoči susreta u Tirani, diplomate zemalja EU složile su se da je pomoć Evrope zemljama Balkana u borbi protiv trgovine ljudima neophodna. Zapadne diplomate poručile su državama gde je ovaj problem najizraženiji da će imati snažnu podršku EU, ali da će zauzvrat, i to veoma brzo, morati da pruže opipljive rezultate. Grupkovićeva za 'Blic' ističe i da u novom zakonskom rešenju Krivičnog zakona SRJ postoji 'moderno definisano krivično delo - trgovine robljem'.

- Definisani su i oblici kada su u pitanju žrtve mlađe od 14 godina, a sankcija se razlikuje ukoliko je u pitanju organizovana trgovina belim robljem - objašnjava ona i dodaje da izjava predstavlja samo podršku inicijativi u sprečavanju trafikinga, a da dogovor policija iz regiona neće uticati na primenu drugih sporazuma koji su već na snazi, ili koje će potpisnice ove izjave eventualno potpisati. N. M. J. Do osam godina robije

BEOGRAD - Ministri unutrašnjih poslova zemalja Evropske unije na nedavnom sastanku u Briselu usvojili su zajedničku politiku o zatvorskim kaznama za lica osuđena za krijumčarenje ljudi.

Prema tom dogovoru, zemlje Evropske unije će uvesti maksimalnu kaznu od osam godina zatvora za sva lica za koja se utvrdi da su krijumčarila ljude kako bi zaradila novac.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.