SRBIN VEHABIJA BIO PROTERAN IZ AUSTRIJE

Izvor: Kurir, 14.Maj.2010, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRBIN VEHABIJA BIO PROTERAN IZ AUSTRIJE

BEČ - Dvadesetogodišnji vehabija, Srbin Maksim Božić iz Bijeljine, koji je uhapšen u Tuzli zbog sumnji da je pripremao teroristički napad, proteran je iz Austrije pre dve godine zbog više krivičnih dela, za koje je odležao zatvorsku kaznu.

Božić, koji je nedavno uhapšen zajedno sa Enesom Sejranićem zbog sumnji da je pripremao teroristički napad u Tuzli, a koji je pristupio vehabijama koristeći ime Mirza Gradaščević i Abu Muhamed, izgubio je pravo na boravak u Austriji >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << zbog više krivičnih dela, nakon čega su nadležne vlasti ocenile da ne ispunjava uslove za ostanak u toj zemlji, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu unutrašnjih poslova u Beču.

On je proteran 2008, posle izdržavanja zatvorske kazne u Donjoj Austriji. Austrijske vlasti veruju da je Božić primio islam u Austriji, gde se družio sa decom muslimanskih emigranata. Tokom boravka u toj zemlji nije upao u oči nadležnim vlastima po ekstremno islamskim stavovima.

Tužilaštvo BiH preuzelo je istragu protiv Božića i Sejranića. Istražitelji bosanske Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), prema nezvaničnim informacijama banjalučkog lista Nezavisne novine, došli su do saznanja da bi teroristički napad mogao biti izveden 15. maja na Brčanskoj malti u Tuzli, ali službeno ta informacija nije potvrđena, niti negirana.

Tuzlaci 15. maj slave kao dan kada je odbranjen grad od napada vojnika tadašnje JNA, dok se u Republici Srpskoj obeležava kao dan stradanja više desetina vojnika u "tuzlanskoj koloni".

Beč - centar evrovehabizma. Sandžaklije najekstremnije

Beč se često pominje kao evropski centar vehabizma. Kako je Tanjugu u austrijskom MUP-u objašnjeno, najekstremniji među muslimanima sa prostora bivše Jugoslavije u Beču su Sandžaklije, koji  se okupljaju u džamiji u 2. bečkom okrugu, kao i 16. okrugu, u džamiji u koju se "preselio" jedan od najekstremnijih hodža Nedžad Balkan, koji sebe naziva Ebu Muhamedom.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.